1980 sonrası çağdaş resim sanatında nesne-figür bağlamında sembolik yaklaşımlar
Symbolic approaches in the context of object-figure in contemporary painting art after 1980
- Tez No: 634902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLFET ILGAZ TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sembolizm, Çağdaş Resim Sanatı, Nesne, Figür, Sanatçı, Keywords: Symbolism, Contemporary Painting Art, Object, Figure, Artist
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yapılan bu çalışmanın temel amacı“1980 Sonrası Çağdaş Resim Sanatında Nesne Figür Bağlamında Sembolik Yaklaşımlar”olup, konu bağlamında sanatçıların eserlerinde sembol kullanmaları ve bu bağlamdaki eserleri ile yola çıkılarak ele alınmasıdır. Ancak sınırlandırılmış olan tarih ve süreç ön planda tutularak araştırılan bu konuda ikinci bölüm altında ilk olarak Resim Sanatında Sembolizmin Tarihsel Gelişimi başlığı altında sembolizmin oluşum süreciyle ilgili ve sembolizm sanatçılarından örneklerle bilgiler verilmiştir. Aynı başlık altında ayrıca eserlerinde nesne ve figür kullanan sanatçılarından örneklerle desteklenmiştir. Sanatçıların tanık oldukları siyasi, sosyal, tarihi, ekonomik ve kültürel olaylar çevresinde yaşadıkları durumları yorumlamaları ayrıca resimlerine konu olan nesne ve figürleri kullanırlarken duygularını ön planda tuttukları, nesneler ve figürlere gerçekte olduklarından ve göründüklerinden farklı anlamlar yüklemeleri ile sembolizm bağlamında eserler ürettiklerini söyleyebiliriz. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise; sembolik yaklaşımlar bağlamında 1980 Sonrası Çağdaş Resim Sanatında Nesne-Figür İlişkisi başlığı adı altında araştırmalar yapılmış daha sonra sembolist ifade biçimini kullanan sanatçılardan seçimler yapılarak eserleri ve eser analizleri ile beraber resimlerinde görünen sembol ve sembolleşen nesneler, renk, doku, figür vb. incelemeler yapılmıştır. Sembolizmin insanı iç dünyasına yönelttiğini, somut nesnelerin dış dünya ile bireylerin duyuları arasında köprü niteliği taşıyan birer simge olduğunu görmekteyiz. Bu çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise nesne figür ilişkisinin sembolik ifade biçimi bağlamında uygulama çalışmalarına yansımaları renk, biçim, konu ve kompozisyon açısından yorumlama ve analizleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is“Symbolic Approaches in the Context of Object Figures in Contemporary Painting Art After 1980”, and in the context of the subject, artists use symbols in their works and take care of their works in this context. However, under the second chapter, which is being investigated by keeping the limited history and process at the forefront, information was given with examples of symbolism artists and the process of formation of symbolism under the heading Of Historical Development of Symbolism in Painting Art.Under the same title, he was also supported by examples from his artists who used objects and figures in his works. We can say that artists interpret the situations they experience around political, social, historical, economic and cultural events that they witness, as well as their feelings in the forefront when using objects and figures that are the subject of their paintings, and they produce artifacts in the context of symbolism by loading different meanings to objects and figures than they actually appear and what they appear. In the third part of the study; In the context of symbolic approaches, researches were conducted under the title of Object-Figure Relationship in Contemporary Painting Art after 1980, and then selections were made from artists using the symbolistic expression form and investigations were carried out on the symbols and symbolizing objects, colors, textures, figures, etc. that appear in their paintings along with their works and work analyses. We see that symbolism directs man to the inner world, and that concrete objects are symbols that are a bridge between the outside world and the senses of individuals. In the fourth part of this study, the reflections of the object figure relationship in the context of the symbolic expression format include interpretations and analyses in terms of color, shape, subject, and composition.