2007-2008 küresel ekonomik kriz sonrası türev araçların analizi
2007-2008 after the global economic crisis analysis of derivative instruments
  1. Tez No: 634952
  2. Yazar: SELÇUK YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türev Araçlar, Küresel Ekonomik Krizi, Vadeli İşlemler, Opsiyon İşlemleri, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), Derivative Instruments, Global Economic Crisis, Futures, Option Transactions, Futures and Options Exchange (TurkDEX)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Teslimi ileri bir tarihte yapılan fakat alışı ve satışı bugünden gerçekleşebilen finansal türev araçlar, futures, forward, opsiyon ve swap işlemlerinin Bretton Woods anlaşmasının çökmesinden sonraki tarihsel süreci ve 1970'li yıllardan itibaren günden güne büyüyerek ve gelişerek günümüzde daha da yaygın kullanılabilir hale gelmiştir. Çalışmada 2007-2008 krizine neden olan subprime mortgage kredileri ve türev finansal araçların bu krizde nasıl bir derinlik açtığı, ABD başta olmak üzere dünyaya nasıl yaygınlaştığı, ülkelerin bundan nasıl etkilendiği ve gelecekte bir daha böyle derin bir kriz yaşanmaması açısından ne gibi önlemler alındığı incelenmiştir. Kriz dönemi ve krizden sonraki dönemde dünyada, özellikle de Türkiye ve ABD'de türev piyasalar ile ilgili araştırmalar sonucunda elde edilen sonuçlar ile krizin nasıl bir ekonomik çöküntü meydana getirdiği saptanmış ve verilerle sunulmuştur. Bu çalışmada türev piyasalar ile ilgili kavramsal çerçeve sunulmuş, 2007-2008 küresel sermaye krizinin nasıl gerçekleştiği ve küresel finans krizinden sonra türev piyasalarda ne gibi durumlar oluştuğuna ilişkin verilerle inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The historical process of financial derivative instruments, futures, forward, option and swap transactions, which were delivered at a later date but could be bought and sold today, has become more and more widely available today since the 1970s after the collapse of the Bretton Woods agreement. In this study, the depth of subprime mortgage loans and derivative financial instruments that caused the 2007-2008 crisis, how it spread to the world, especially to the USA, how the countries were affected by this and what precautions were taken in order to prevent such a deep crisis in the future. Crisis period and in the period after the crisis in the world, especially in Turkey and the USA how an economic collapse of the crisis with derivative markets the results obtained regarding the results of research and found caused and was presented with the data. In this study, the conceptual framework related to derivative markets is presented and the data on how the global capital crisis of 2007-2008 took place and what kind of situations occurred after the global financial crisis were examined.