Erzurum ili Dorcadion dalman (Coleoptera: Cerambycıdae) türleri üzerinde faunistik ve sistematik çalışmalar
Erzurum ili Dorcadıon dalman (Coleoptera: Cerambycıdae) türleri üzerinde faunistik ve sistematik çalışmalar
  1. Tez No: 634987
  2. Yazar: MUHAMMED TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL TOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dorcadion, Cerambycidae, Coleoptera, Fauna, Erzurum, Türkiye Temmuz 2020, 134 sayfa, Dorcadion, Cerambycidae, Coleoptera, Fauna, Erzurum, Turkey July 2020, 134 pages
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ERZURUM İLİ DORCADION DALMAN (COLEOPTERA: CERAMBYCIDAE) TÜRLERİ ÜZERİNDE FAUNİSTİK VE SİSTEMATİK ÇALIŞMALAR Muhammed TATAR Danışman: Prof. Dr. Göksel TOZLU Amaç: Türkiye Dorcadion (Cerambycidae: Coleoptera) faunasına katkıda bulunmaktır. Materyal ve Metot: 2018-2019 yıllarının nisan-eylül aylarında Aşkale, Aziziye, Çat, Horasan, İspir, Narman, Oltu, Palandöken ve Yakutiye ilçelerinde yürütülen arazi çalışmalarında toplanan örnekler ile daha önceki yıllarda Türkiye'nin değişik illerinden toplanıp, EMET (Entomoloji Müzesi, Erzurum, Turkey)'de muhafaza edilen örnekler çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Laboratuvara getirilen örnekler iğnelenmiş veya uygun büyüklükteki yapıştırma kâğıtlarına yapıştırılmıştır. Örnekler daha sonra muhafaza dolapları içerisindeki çekmecelere konularak muhafaza altına alınmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda, Cribridorcadion Pic 1901 altcinsinden 24, Maculatodorcadion Breuning 1966 altcinsinden ise bir olmak üzere toplam 25 tür ve alttür tespit edilmiştir. Çalışmada belirlenen türler; Dorcadion (Cribrodorcadion.) bisignatum Jakovlev 1899, Dorcadion (C.) mesopotamicum Breuning 1944, Dorcadion (C.) scabricolle balikesirense Breuning 1962, Dorcadion (C.) catenatum catenatum Waltl 1838, Dorcadion (C.) mniszechi Kraatz 1873, Dorcadion (C.) scabricolle shirakense Lazarev 2020, Dorcadion (C.) catenatum loratum Thomson 1867, Dorcadion (C.) nitidum Motschulsky 1838, Dorcadion (C.) scabricolle korbianum Lazarev 2020, Dorcadion (C.) catenatum mytilinense Kraatz 1873, Dorcadion (C.) nobile ivani Pesarini and Sabbadini 2011, Dorcadion (C.) sodale Hampe 1852, Dorcadion (C.) coiffaiti Breuning 1962, Dorcadion (C.) oezdurali Önalp 1988, Dorcadion (C.) subsericatum Pic 1901, Dorcadion (C.) crux Billberg 1817, Dorcadion (C.) olympicum Ganglbauer 1882, Dorcadion (C.) wagneri Küster 1846, Dorcadion (C.) dimidiatum dimidiatum Motschulsky 1838, Dorcadion (C.) piochardi Kraatz 1873, Dorcadion (M.) triste Frivaldszky 1845, Dorcadion (C.) haemarrhoidale Hampe 1852, Dorcadion (C.) scabricolle lazistanum Lazarev 2020, Dorcadion (C.) infernale infernale Mulsant and Rey 1863 ve Dorcadion (C.) scabricolle salhanum Lazarev 2020'dir. Bu türlerden, D. (C.) coiffaiti Kütahya, D. (C.) crux Isparta, D. (C.) dimidiatum dimidiatum ve D. (C.) nitidum Ardahan, D. (C.) haemarrhoidale Gümüşhane, D. (C.) mesopotamicum Diyarbakır ve Yalova, D. (C.) oezdurali Erzincan, D. (C.) olympicum Kars ve D. (C.) wagneri Diyarbakır, Muş ve Yalova illeri için ilk kayıt niteliğindedir. D. (C.) wagneri, D. (C.) scabricolle lazistanum, D. (C.) scabricolle shirakense ve D. (C.) nitidum türleri diğer türlerden daha yüksek popülasyon oluşturmaktadır. Sonuç: Yapılan bu çalışma ile Dorcadion türlerinin yayılışlarına yeni lokaliteler eklenmiştir. Sonraki yıllarda bu konuda çalışacak araştırıcılar için yararlı olacak bilgiler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
THE FAUNISTIC AND SYSTEMATIC STUDIES ON DORCADION DALMAN (COLEOPTERA: CERAMBYCIDAE) SPECIES IN ERZURUM PROVINCE Muhammed TATAR Supervisor: Prof. Dr. Göksel TOZLU Aim: The aim of this study is contributed to the fauna of Turkey's Dorcadion (Cerambycidae: Coleoptera). Material and method: The materials of this study are the samples collected from Aşkale, Aziziye, Çat, İspir, Horasan Oltu, Palandöken and Yakutiye province during april and september in 2018-2019 and collected from different provinces of Turkey in previous studies and also protected in EMET (Entomology Museum, Erzurum, Turkey). The samples brought to the laboratory are pinned or adhered to the appropriate size bonding papers. Then, samples were placed in drawers in storage cabinets and taken under protection. Results: In the result of study, total 25 species and subspecies were identified from Cribridorcadion Pic 1901 subspecies (24) and Maculatodorcadion Breuning 1966 subspecies (1). Species determined in the study are Dorcadion (C.) bisignatum Jakovlev 1899, Dorcadion (C.) mesopotamicum Breuning 1944, Dorcadion (C.) scabricolle balikesirense Breuning 1962, Dorcadion (C.) catenatum catenatum Waltl 1838, Dorcadion (C.) mniszechi Kraatz 1873, Dorcadion (C.) scabricolle shirakense Lazarev 2020, Dorcadion (C.) catenatum loratum Thomson 1867, Dorcadion (C.) nitidum Motschulsky 1838, Dorcadion (C.) scabricolle korbianum Lazarev 2020, Dorcadion (C.) catenatum mytilinense Kraatz 1873, Dorcadion (C.) nobile ivani Pesarini and Sabbadini 2011, Dorcadion (C.) sodale Hampe 1852, Dorcadion (C.) coiffaiti Breuning 1962, Dorcadion (C.) oezdurali Önalp 1988, Dorcadion (C.) subsericatum Pic 1901, Dorcadion (C.) crux Billberg 1817, Dorcadion (C.) olympicum Ganglbauer 1882, Dorcadion (C.) wagneri Küster 1846, Dorcadion (C.) dimidiatum dimidiatum Motschulsky 1838, Dorcadion (C.) piochardi Kraatz 1873, Dorcadion (M.) triste Frivaldszky 1845, Dorcadion (C.) haemarrhoidale Hampe 1852, Dorcadion (C.) scabricolle lazistanum Lazarev 2020, Dorcadion (C.) infernale infernale Mulsant and Rey 1863 ve Dorcadion (C.) scabricolle salhanum Lazarev 2020. From these species; D. (C.) coiffaiti is the new report for Kütahya, D. (C.) crux for Isparta, D. (C.) dimidiatum dimidiatum and D. (C.) nitidum for Ardahan, D. (C.) haemarrhoidale for Gümüşhane, D. (C.) mesopotamicum for Diyarbakır and Yalova, D. (C.) oezdurali for Erzincan, D. (C.) olympicum for Kars and D. (C.) wagneri for Diyarbakır, Muş and Yalova provinces. D. (C.) wagneri, D. (C.) scabricolle lazistanum, D. (C.) scabricolle shirakense and D. (C.) nitidum are having higher population than others species. Conclusion: With this study, new localities were added to the spread of Dorcadion species. In the following years, useful information has been revealed for the researchers who will work on this subject.