Tarihte Çinli deniz haydutları ve faaliyetleri
A history of Chinese pirates and their activities
- Tez No: 635038
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA GÖREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Korsan, Deniz Haydutluğu, Çin, Denizcilik, Hai Dao, Pirate, Maritime Piracy, Hai Dao, Qing Dynasty, Maritime History
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezin konusu Çin hanedanlık tarihinde yasa dışı denizcilik faaliyetleridir. Bu konu,“korsan”ve“deniz haydutluğu”kavramlarının açıklanması, dünyadaki korsanlık ve deniz haydutluğu faaliyetlerinin ünlü korsanlar ve deniz haydutları örnekleriyle şekillendirilmesi ve Çin tarihindeki deniz haydutlarının hanedanlık perspektifinde değerlendirilmesi ile sınırlandırılmıştır. Deniz haydutları, var oldukları süre boyunca yasaları çiğneyen ve suçlu olma potansiyelleri ile bilindiği için, daima denizlerin kötü çocukları olarak anılırlar. Ancak, Çin tarihine baktığımızda varlıkları M.Ö. 2000'li yıllara dayanan Çinli deniz haydutları ilkel toplumun doğası ve oluşumundan ayrı düşünülemeyecek zoraki koşullar sonucu ortaya çıkmıştır. Merkezi otorite kurulana kadar kölelere uygulanan baskıdan kaçan halk kendini denize atmış ve denizin zor koşullarında yağma yaparak yaşamlarını sürdürmeye çalışmıştır. Daha sonra deniz haydutluğu bir meslek haline dönüşmüş ve Çinli haydutlar hanedanlıklar boyunca denizlerde yelkenlerini dalgalandırmışlardır. Resmi olarak Doğu Han Hanedanlığında başlayan deniz haydutluğu Ming Hanedanlığında zirveye tırnmanmaya başlamış ve son hanedanlık olan Qing Hanedanlığı döneminde doruğa çıkmasıyla birlikte düşüşe geçmiştir. Çin denizcilik tarihi ünlü Amiral Zheng He ile doruk noktasına ulaşmış ve dünya denizcilik tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Bu tarihin yadsınamaz bir parçası olan Çinli haydutlar ise batılılar tarafından kısmen göz ardı edilmiştir. Bu araştırma alandaki eksikliği gidermek açısından fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is illegal maritime activities in the history of Chinese dynasty. This subject is limited to the explanation of the concepts of“pirate”and“sea bandit”, shaping the piracy and sea bandit activities around the world with examples of famous pirates and sea bandits, and evaluating sea bandits in the perspective of a dynasty. Since sea bandits are known for their potential to break the law and be guilty as long as they exist, they were always referred to as bad children of the seas. However, when we look at the history of China, their existence goes back to BC. Chinese sea bandits dating back to the 2000s has emerged as a result of forced conditions that cannot be considered apart from the nature and formation of primitive society. The people, who escaped from the pressure applied to the slaves until the central authority was established, threw themselves into the sea and tried to survive by looting in the difficult conditions of the sea. Later, sea bandits became a profession and Chinese thugs waved their sails in the seas during the dynasties. The official dynasty, which started officially in the Eastern Han Dynasty, began to climb to the peak in the Ming Dynasty and declined with its peak during the Qing Dynasty, the last dynasty. Chinese maritime history reached its climax with the famous Admiral Zheng He and gained an important place in world maritime history. Chinese bandits, an undeniable part of this history, have been partially ignored by westerners. This research will be beneficial for the deficiency in the field.