Obez hastalarda yeme tutumuyla ilgili emosyonel faktörler ve öfke
Emotional factors related to eating attitude and angry in obese patients
- Tez No: 635052
- Danışmanlar: DR. SELİME ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Psikiyatri, Family Medicine, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Obezite, Öfke, Yeme Bozukluğu
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
AMAÇ Küresel boyutta bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin her geçen gün prevalansı hızla artmaktadır. Obezitenin şiddetine ve süresine bağlı olarak, hekimlerin sadece fiziki komplikasyonlara yoğunlaşmakta ve psikolojik komplikasyonları göz ardı etmektedirler. Bu ihmalin neticesinde, psikolojik komplikasyonlar tedricen mevcut durumu sorunun bütün tarafları için daha da kötüleştiren somatik semptomlara dönüşmektedirler.Bizde çalışmamızda obez olan ve olmayan bireylerde; yeme tutumları, anksiyete ,depresyon ve öfkelerini değerlendirip, gerektiğinde disiplinler arası ilişki kurularak, hastaların yaşam kalitelerini arttırmayı ve hekimlerimizin iş yüklerini azaltmayı amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM Her iki gruba da ayrı ayrı psikiyatrik görüşme yapılmış ve ayrıca sosyodemografik form, Psikolojik Semptom Tarama Listesi, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Ankiyete Ölçeği, Öfke ve Öfke Tarzı Ölçeği, Yeme Tutum Ölçeği uygulanmıştır. BULGULAR Obez bireyler de; somatizasyon ve anksiyete kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca beden kitle indeksi ile psikiyatrik bozuklukları korele edildiğinde beden kitle indeksi arttıkça kişiler arası duyarlık, fobi, paranoid bulgular, öfke ve psikotik bozuklukların arttığı tespit edilmiştir. SONUÇ Obezite sorunu yaşayan bireyler; kendilerini ilk gören hekim olan, aile hekimi tarafından psikiyatrik açıdan da değerlendirilmeli ve gerekli durumlarda vakit kaybetmeden psikiyatri kliniğine konsulte edilmelidir. Obezite tedavisinde multidisipliner yaklaşımla, pskiyatrik destek alarak daha başarılı sonuçlara ulaşıldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The prevalence of obesity as a global public health problem rapidly increases in every day. Depend on the augmentation of the duration and severity of obesity; physicians only focus on its physical complications and they disregard its psychological complications. Due this neglect, the psychological complications eventually turn into the somatic symptoms which aggravate the current situation for all of the parts. In our study, we aimed to look obese and without obese patients, eating attitudes, anxiety, depression and anger evaluation in interdisciplinary relationships and improving the quality of life of patients, physicians at reducing workloads. MATERIAL AND METHOD: Both groups were interviewed separately, and also the Socio-Demographic Form, Symptom Check List, Beck Depression Inventory, the Beck Scale for Anxiety, Anger and Anger Style Inventory, the Eating Attitudes Scale. RESULTS: In obese individuals, compared with the control group was statistically significant anxiety and somatization. In additıon, when corralated with body mass index that increased psychiatric disorders, interpersonal sensitivity, phobic anxiety, paranoid symptoms, anger and psychotic disorders were increased. CONCLUTION: Individuals who suffer from obesity, their first examination by a family doctor immediately mentally evaluated and, if necessary, should be consulted to psychiatric clinic. A multidisciplinary approach to the treatment of obesity, more successful results achieved with the support of symptoms of psychiatric observed. KEYWORDS: Anger, Anxiety, Depression, Eating Disorder, Obesity