Maternal oseltamivir/nöraminidaz inhibitörü maruziyeti sonrası advers gebelik sonuçları ve major konjenital malformasyon riskinin değerlendirilmesi: Sistematik derleme ve meta-analiz
Risk evaluation of adverse pregnancy outcomes and major congenital malformations after oseltamivir/neuraminidase inhibitors exposure during pregnancy: A systematic review and meta-analysis
- Tez No: 635138
- Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN KAYA TEMİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, major konjenital malformasyon, oseltamivir, nöraminidaz inhibitörü, meta-analiz, Pregnancy, major congenital malformation, oseltamivir, neuraminidase inhibitors, meta-analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, gebelikte oseltamivir ve farmakolojik grup olarak nöraminidaz inhibitörlerine maruziyet ile major konjenital malformasyon ve diğer olumsuz gebelik sonuçlarının riskinde bir artış olup olmadığını saptamak üzere ilgili literatürün sistematik derleme ve meta-analizi yapılarak medikal kılavuzlara ve klinisyenlere kanıt seviyesi yüksek bir sonuç sunmak amaçlanmıştır. Gebelik döneminde oseltamivir/nöraminidaz inhibitörlerine maruziyet sonrası gebelik sonuçları ile ilgili literatür taraması, Ocak 2020'ye kadar PubMed/MEDLINE, Web of Science, Cochrane Central Register of Controlled Trials ve Reprotox veri tabanlarında yapıldı. Oseltamivir ya da nöraminidaz inhibitörlerine maruziyeti olmayan ve/veya non-teratojenik ilaçlara maruz kalan gebeliklerle kontrol grubu oluşturuldu. Veriler, random etki metodu kullanılarak Review Manager 5.3 (Cochrane Collaboration, Oxford, UK) programı ile birleştirildi. Dahil etme kriterlerini sağlayan toplam onbir kohort çalışması ile bir vaka-kontrol çalışması tespit edildi. Ancak üç kohort çalışması örtüşen veya yetersiz veri nedeniyle, bir vaka-kontrol çalışması da metodolojik farklılığı nedeniyle dışlandı. Sonuçta yedi kohort çalışması analizlere dahil edildi. Major konjenital malformasyonlarda ve diğer olumsuz gebelik sonuçlarında, hem oseltamivir hem de nöraminidaz inhibitörleri maruziyeti sonrası anlamlı risk artışı bulunmadı. Nöraminidaz inhibitörlerine maruziyetle düşük doğum ağırlığı ve SGA doğum oranlarında anlamlı bir azalma olduğu gözlendi. Bu meta-analizin sonuçları, şimdiye kadar yapılmış gözlemsel çalışmaların sonuçlarından daha güçlü bir kanıt sunmaktadır. Ancak bu sonuçlar değerlendirilirken, influenza ve komplikasyonlarına bağlı maternal-fetal etkilerin, ilaç maruziyetinin olası etkilerinden ayırt edilemediği göz önüne alınmalıdır. Ayrıca nadir görülen organ spesifik malformasyonların belirlenebilmesi ve nöraminidaz inhibitörlerine maruziyetle olası ilişkisinin saptanabilmesi için de yeterli veri sağlanamamıştır. Bu nedenle daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip ve influenza ve benzeri hastalığı bulunan ama oseltamivir ya da zanamivir ile tedavi edilmeyen gebeliklerden oluşturulmuş kontrol gruplarıyla yapılacak kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate whether there is an association with increased risk of major congenital malformations and other adverse pregnancy outcomes after exposure to oseltamivir and neuraminidase inhibitors as a pharmacological group during pregnancy and provide a high level of evidence to medical guides and clinicians by performing a systematic review and meta-analysis of the relevant literature. A literature review was performed in PubMed/MEDLINE, Web of Science, Cochrane Central Register of Controlled Trials and Reprotox databases from inception to January 2020. A control group was created with pregnancies that were not exposed to oseltamivir or neuraminidase inhibitors and/or exposed to non-teratogenic drugs. The data were combined with the Review Manager 5.3 (Cochrane Collaboration, Oxford, UK) program using the random effect method. Eleven cohort studies and one case-control study that met the inclusion criteria were retrieved. However three cohort studies were excluded due to overlapping or insufficient data and the case control study was excluded due to methodological difference. Seven cohort studies were included. There was no increased risk of major congenital malformations and other adverse pregnancy outcomes with both oseltamivir and neuraminidase inhibitors exposure during pregnancy. A significant decrease in low birth weight and SGA birth rates were associated with the use of neuraminidase inhibitors during pregnancy. The results of this meta-analysis provide stronger evidence than the results of observational studies performed so far. However, when evaluating these results, it should be taken into consideration that maternal-fetal effects due to influenza and its complications cannot be distinguished from the possible effects of drug exposure. In addition, sufficient data were not available to identify rare organ-specific malformations and to determine their possible association with exposure to neuraminidase inhibitors. Therefore, there is a need for controlled studies with control groups that have larger sample sizes and who have influenza and similar diseases but are not treated with oseltamivir or zanamivir.