Adrenal yetersizliğin tanısında düşük ve standart doz ACTH uyarı testinin karşılaştırılması
Comparison of low and standard dose ACTH stimulation test in the diagnosis of adrenal failure
- Tez No: 635166
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adrenal yetersizlik, düşük doz ve standart doz ACTH uyarı testi, Adrenal insufficiency, low dose and standard dose ACTH stimulation test
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Düşük doz ACTH stimülasyon testinin cut-off değerlerinin doğruluğunun değerlendirilmesi ve adrenal yetersizliği teşhis etmede düşük doz ve standart doz ACTH uyarı testlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğine 2013-2019 yılları arasında başvuran klinik olarak adrenal yetmezlik şüphesinin olduğu, yapılan tetkiklerinde bazal kortizol düzeyi 3-18 µg/dl arasında saptanan 18 yaş üzeri ve 80 yaş altı toplam 115 hasta alındı. Tanı, takip ve tedavi amacıyla yapılan laboratuvar testleri ve otomasyon sistemlerindeki elektronik kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Klinik olarak düşük doz ve standart doz ACTH uyarı testine verilen yanıtlar hastane arşivinden dökümante edildi. Hastalar düşük doz ve standart doz ACTH uyarı testine verilen yanıtlara göre 2 gruba ayrıldı.1. Grupta, 1 µg ACTH uyarı testine 30-60. Dakikada verilen yanıt yetersiz olup (18 µg/dl) alınan hastalar alındı.2. Grupta, her iki teste de yeterli yanıt vermeyen hastalar alındı. Adrenal yetersizlik saptanmayan 1. Grup ile primer veya sekonder adrenal yetersizlik saptanan 2. Grup arasında düşük doz ve standart doz ACTH uyarı testine 30-60. dakikada verilen yanıtlar ve bazal serum kortizol değerine göre serum kortizolündeki artış miktarı karşılaştırıldı. Adrenal yetersizlik teşhisinde düşük doz ACTH uyarı testinin optimal cut-off değeri ve teşhis doğruluğu incelendi. Bulgular: Ortalama pik hormon değerleri karşılaştırıldığında 250 µg ACTH uyarı testinde elde edilen değerler, 1 µg ACTH uyarı testinde elde edilen değerlere göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görüldü (p16 µg/dl alındığında %100 Sensitivite, %35,64 Spesifite, %17,72 PPD ve %100,00 NPD elde edilmiştir. Bazale göre artış viii yüzdesi standart doz ACTH uyarı testinde daha fazladır; fakat bazale göre artma yüzdesi, adrenal yetersizlik teşhisi için kullanılmasında anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar: Literatür verilerine bakıldığında, dinamik testlere yanıt olarak kortizolün optimal kesme değerleri hakkında ortak görüş elde edilememiştir. Düşük doz ACTH stimülasyon testinde cut-off değer 16 µg/dl alındığında yalancı pozitif hasta sayısında anlamlı fark olmayıp; yalancı negatif hasta sayısının hiç olmadığı görüldü. Bu çalışma bize düşük doz ACTH stimülasyon testinin klinik kullanımdaki faydasını ve standart doza alternatif olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the accuracy of cut-off values of low dose ACTH stimulation test and to compare low dose and standard dose ACTH stimulation tests in diagnosing adrenal insufficiency. Matherials and method: Totally 115 patıents were taken over 18 years old and under 80 years of age were admitted to the study who were applied to Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital of Endocrinology and Metabolic Diseases Clinic between 2013-2019, that suspected clinically adrenal failure whose basal cortisol level was found between 3-18 µg /dl. Laboratory tests made for diagnosis, follow-up and treatment and electronic records in automation systems were evaluated retrospectively. Clinically responses to low dose and standard dose ACTH stimulation test were documented from the hospital archive. Patients were divided into two groups according to the responses given to low dose and standard dose ACTH stimulation test. In group 1, the response given to the 1 µg ACTH stimulation test at 30-60 minutes is inadequate ( 18 µg/dl) to the 250 µg ACTH stimulation test were included. In group 2, patients who did not respond adequately to both tests were included. Between the 1st group without adrenal insufficiency and the 2nd group with primary or secondary adrenal insufficiency, responses given per minute in 30-60. minutes were compared with the increase in serum cortisol across the basal serum cortisol value. In the diagnosis of adrenal insufficiency, the optimal cut-off value and diagnostic accuracy of the low dose ACTH stimulation test were examined. Results: When the average peak hormone values are compared, the values obtained in the 250 µg ACTH stimulation test, It was found to be significantly higher than the values obtained in 1 µg ACTH stimulation test (p 16 µg/dl was taken to the low dose ACTH stimulation test, 100% Sensitivity, 35.64% Specificity, 17.72% PPD and x 100.00% NPD were obtained. Percentage increase over baseline is higher in standard dose ACTH stimulation test; however, the percentage of increase compared to baseline was not significant in its use for the diagnosis of adrenal insufficiency. Conclusıons: Considering the literature data, there was no consensus about the optimal cut-off values of cortisol in response to dynamic tests. When the cut-off value of 16 µg/dl was taken in the low dose ACTH stimulation test, there was no significant difference in the number of false positive patients also no number of false negative patients was observed. This study showed us the benefit of low dose ACTH stimulation testing in clinical use and may be an alternative to standard dose.