Primula veris subsp. columnae bitkisinin uçucu yağının kimyasal içeriği, metanol ekstraktlarının eldesi ve biyolojik aktiviteleri
Primula veris subsp. columnae chemical content of essential oil, obtaining the methanol extract and biological activities
- Tez No: 635165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal Aktivite, Antioksidan Aktivite, GC-MS, Odun Dışı Orman Ürünleri, Tutya(Çuha çiçeği), Uçucu yağ, Non-Wood Forest Products, Tutya (Primrose), Essential oil, GC-MS, Antimicrobial Activity, Antioxidant Activity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ormancılık ve Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma Primula veris subsp. columnae türünün uçucu yağ oranları, uçucu yağ bileşenlerinin belirlenmesi, metanol ekstraktlarının elde edilerek antioksidan, antifungal ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma 2019 yılında, Gümüşhane ilinde doğal olarak yetişen Primula veris subsp. columnae bitkisinin çiçek ve yaprak uçucu yağları çıkartılarak ana bileşenleri ve yüzde oranları belirlenmiştir. Çiçek uçucu yağında en fazla bulunan ana bileşik Metil 4-methoksisalisilat (%37.30), yaprak uçucu yağında en fazla bulunan ana bileşik Linoleik asid (%40.08) elde edilmiştir. Çiçek ve yapraklarının metanol ile ekstraksiyonu sonucu yüzde olarak çiçekte ekstraktif madde %34.54, yaprakta ise %28.81 olarak elde edilmiştir. Metanol ekstraksiyonu sonucu Primula veris subsp. columnae bitkisi genel olarak değerlendirildiğinde antioksidan özelliklerinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. Primula veris subsp. columnae türünün çiçeklerin ve yaprakların uçucu yağları üzerinde yapılan antimikrobiyal aktivite testinde bunlardan sadece çiçek uçucu yağının zayıf inhibite özellik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the essential oil ratios, and essential oil components, the production of methanol extracts and the antioxidant, antifungal and antimicrobial properties of these extracts of the Primula veris subsp. columnae species. In this study, Flower and leaf essential oils of Primula veris subsp. columnae species grown naturally in Gümüşhane province, were removed. The main components and percentage rates of essential oils were determined. The main compound in the flower essential oil was Methyl 4-methoxysilicylate (37.30%) and the main compound in the leaf essential oil was Linoleic acid (40.08%). As a result methanol extraction of flowers and leaves, the amount of extractive substance in the flower was 34.54% and e in the leaf was determined that antioxidant properties are quite high. In antimicrobial and antifungal activity tests on the extract of the Primula veris subsp. columnae species, it was found that only the essential oil of the flower showed weak inhibitory properties against Escherichia coli bacteria.