Torasik aort hastalıklarında ishimaru zone 2'ye uygulanarak endovasküler onarım yapılan hastalarda, sol subklavyan arter revaskülarizasyonu yapılan ve yapılmayan hastaların, klinik sonuçlarının ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Thoracic aortic diseases endovascular repair applied to ishimaru zone 2 in patients, left subclavian artery with and without revascularization of patients, clinical results and evaluation of the quality of life
- Tez No: 635177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL TAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karotiko- subklavyan bypass, kısa form 36, sol subklavyan arter, torasik endovasküler onarım, Carotico-subclavian bypass, short form-36, left subclavian artery, thoracic endovascular repair
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Toraksik aort hastalıklarında isthimaru zone 2'ye uygulanarak endovasküler onarım yapılan hastalarda, sol subklavyan arter (LSA) revaskülarizasyonu yapılan ve yapılmayan hastaların, klinik sonuçlarını ve yaşam kalitesini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 2014 – 2018 yılları arasında, TEVAR (torasik endovasküler aort onarım) sonrası sol subklavyan arter kapatılan 48 hasta dahil edilmiştir ve bu hastaların 21'ne TEVAR öncesinde karotiko– subklavyan bypass yapılmıştır. Çalışma tek merkezli olup retrospektif yapılmıştır. Hasta bilgilerine arşiv dosyalarından ulaşılmıştır. Hastaların demografik ve klinik bilgileri preoperatif ve postoperatif kayıt altına alınmıştır. Yaşam kalitesini ölçülmesi amacıyla kısa form 36 (short form-36, SF-36) ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi (BMI), kreatin yüksekliği ve kronik obstruktif akciğer hastalığı( KOAH) fark bulunmamıştır. Preoperatif değerlendirmede yapılan aortik anulus, sinüs valsalva, asendan aort, arkus aorta ve desendan aort çaplarında anlamlı farklılık izlenmemiştir. Kullanılan TEVAR greftlerin proksimal çap, distal çap ve uzunlukları benzer olup, sonuçları etkileyen anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Sol subklavyan arter revakülerize edilen ve edilmeyen gruplar arasında nörolojik bulgu, üst esktremite iskemisi ve mortalite'de anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.252, p=0.101, p=0.252). SF-36 formunda yaşam kalitesi değerlendirmesinde revaskülerize edilmeyen hastaların fiziksel fonksiyon ortalamaları daha yüksek çıkmıştır ve istatiksel olarak anlamlı fark vardır (p=0.032).
Özet (Çeviri)
Aim: This study aim to evalute the clinical results and life quality of patients with and without the left subclavian artery revascularization in patients with thoracic aortic diseases undergoing endovascular repair to isthimaru zone 2. Materials and methods: A total of 48 patients with the closure of the left subclavian artery after TEVAR were consecutively enrolled in the study between 2014-2018, and there were 21 patients who underwent the left subclavian artery revascularization. The study was scheduled as a single center retrospective. Patients' informations were accessed from archieve files. Demographic and clinical characteristics of the patients were recorded preoperatively and postoperatively. Short form-36 (SF-36) scale was applied with the purpose of assessment of life of quality. Results: Between the two groups, there was no difference in age, body mass index (BMI), creatinine and chornic obstructive pulmonary disease. There was also no significant difference in the diameters of the aortic annulus, sinus of valsalva, ascending aorta, aortic arch and descending aorta in the perioperative evalution. The proximal diameter, distal diameter and lengths of used TEVAR grafts were similar. Conclusion: There was no significant difference in terms of neurological findings, upper extremity ischemia and mortality between the groups with and without revascularization of the left subclavian artery (p=0.252, p =0.101, p=0.252). In the SF- 36 form, average physical function of patients who did not undergo revascularization was significantly higher in the assessment of quality of life (p =0.032).