0-6 ay arası bebeklerde infantil kolik ve emzirme sürecinin değerlendirilmesi
Evaluation of infantile colic and the breastfeeding process in infants aged 0–6 months
  1. Tez No: 945742
  2. Yazar: ÖMER ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ŞİMŞEK, DOÇ. DR. FADİME YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnfantil kolik, bebek, ebeveyn, emzirme, depresyon, Infantile colic, breastfeeding, depression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
0-6 Ay Arası Bebeklerde İnfantil Kolik ve Emzirme Sürecinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: İnfantil kolik, çoğu zaman yaşamın erken dönemlerinde görülen ve sağlıklı bir bebekte aşırı huzursuzlukla birlikte olan, ağlama epizodlarıyla birlikte görülen bir durumdur. Bu durumda hem aile hem de bebek için stresli bir sürecin oluşması ve uyku düzeninin bozulması, emzirme sürecinin sekteye uğraması, ruh halinin değişmesi ve genel yaşam koşullarının olumsuz etkilenmesi mümkündür. Bebek kolik, ciddi bir hastalık belirtisi göstermese de özellikle anne ile babaların çaresizlik hissini arttırabilir ve ebeveyn ile bebek ilişkisinde zorluklar ortaya çıkarabilir. Bu bağlamda çalışmamızda yenidoğan, genel pediatri ve sağlam çocuk polikliniğine gelen 0-6 ay arası bebeklerde infantil kolik sıklığı saptamak ve bu bebeklere sahip annelerin emzirme sürecine etkisini ve anne üzerindeki depresif etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel analitik tipteki çalışma 28/09/2023-26/12/2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sağlam Çocuk ve Yenidoğan polikliniklerine başvuran 0-6 ay arası bebeklerin annelerine yazılı onamları alınarak uygulanmıştır. Araştırma verileri Sosyo-Demografik Veri Anketi, Beck Depresyon Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 25 (Statistical Package for the Social Sciences, version 25) istatistik programı kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Çalışmamızda infantil kolik sıklığı %26,33 olarak bulundu. Çalışmamızda infantil koliği olan bebeklerin %67,02'sinde gaz sancı probleminden dolayı emzirmede zorlanma şikâyeti mevcuttu. Çalışmamızda infantil koliği olmayanların %26,79'unda emzirmede zorlanma mevcuttu. Çalışmaya katılanların kolikte en sık kullandıkları çözüm yöntemleri sırasıyla masaj yapma, pozisyon değiştirme, bitkisel yöntemler olduğu belirlendi. Çalışmamızda katılımcıların eğitim durumu, çalışma durumu, sigara içme durumu, gelir durumu, doğum şekli, bebek bakım sürecinde destek durumu, yaşadığı yer, gebelik süreci ve başvurduğu poliklinik ile bebeklerinde infantil kolik sıklığı arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı. Çalışmada infantil kolik durumuyla anne yaşı, kilo persentili, boy, boy persentili, BDÖ puanı arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Infantile Colic and the Breastfeeding Process in Infants Aged 0–6 Months Introduction and Aim: Infantile colic is a condition frequently observed in the early stages of life, characterized by episodes of excessive crying and restlessness in otherwise healthy infants. This condition can create a stressful experience for both the family and the baby, disrupting sleep patterns, interfering with the breastfeeding process, altering moods, and negatively impacting overall living conditions. Although colic does not indicate a serious illness, it can intensify feelings of helplessness, particularly among parents, and may lead to challenges in the parent-infant relationship. Within this context, our study aims to determine the prevalence of infantile colic in infants aged 0–6 months visiting newborn, general pediatrics, and well-child clinics and to assess its impact on the breastfeeding process as well as its depressive effects on mothers. Materials and Methods: This cross-sectional analytical study was conducted between September 28, 2023, and December 26, 2023, at the Department of Pediatrics, Well-Child, and Newborn Clinics of Ankara Bilkent City Hospital. It involved the mothers of infants aged 0–6 months who provided written consent to participate. The research data were collected using a Socio-Demographic Data Questionnaire and the Beck Depression Inventory. Statistical analysis was performed using SPSS 25 (Statistical Package for the Social Sciences, version 25), with a significance level of p0.05). Conclusion: In our study, the prevalence of infantile colic was found to be 26.33%. Among infants with colic, 67.02% experienced breastfeeding difficulties due to gas-related discomfort. Similarly, 26.79% of those without colic also reported challenges during breastfeeding. The most frequently used methods to manage colic among participants were massage, changing the infant's position, and herbal remedies, respectively. No statistically significant relationship was found between the prevalence of infantile colic and participants' educational status, employment status, smoking habits, income level, mode of delivery, level of support during infant care, place of residence, pregnancy experience, or the type of clinic they attended. Furthermore, no significant associations were observed between colic and maternal age, weight percentile, height, height percentile, or Beck Depression Inventory scores.