Madde bağımlısı olan kişilerde intestinal parazitlerin görülme sıklığı
Frequency of intestinal parasites in drug addict persons
- Tez No: 635241
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TAŞ CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: İntestinal Parazitler, Madde Bağımlıları, Prevalans, Intestinal Parasites, Drug Addicts, Prevalence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma madde bağımlısı olan kişilerde intestinal parazitlerin sıklığını araştırmak ve önemini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Mayıs 2019–Şubat 2020 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Araştırma Laboratuarı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Hasta gurubu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi)'ne başvuran bağımlı 150 hastadan, kontrol grubu ise Dahiliye Polikliniği'ne başvurup kronik herhangi bir hastalığı olmayan, sigara, alkol ya da uyuşturucu kullanmayan 75 hastadan oluşturulmuştur. Dışkı numuneleri nativ-Lugol yöntemi ve modifiye asit-fast boyama yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada madde bağımlısı olan 150 hastanın %21,3'ünde ve kontrol grubundaki 75 hastanın %10,7'sinde bir ya da birden fazla bağırsak parazitine rastlanmıştır. Çalışmamızda hasta grubunda Giardia intestinalis %7,3, bol Blastocystis hominis %2,7, Hymenolepis nana ise %0,7 oranında belirlenmiştir. Parazite rastlama sıklığı bakımından hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p= 0,03). Yaş gruplarına göre parazit görülme sıklığı dikkate alındığında 35 ve daha küçük yaş grubundakilerde (%23,8), 35 ve daha büyük yaş grubundakilere göre (%17,2) daha yüksek oranda intestinal parazitlere rastlanmıştır. Bağırsak paraziti pozitifliği metamfetamin kullananlarda en yüksek oranda (%23,8) saptanmıştır. Madde bağımlısı olan hasta grubunda en sık olarak kabızlık (%79,3), ardından ishal (%23) görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen madde bağımlısı kişilerden, mesleği şöför olanlarda en yüksek (%33,3), çiftçi olanlarda ise en düşük (%11,5) oranda parazit pozitifliği saptanmıştır. Uyuşturucu bağımlısı olan 150 kişi içerisinde hepatitli olan 19 kişinin ikisinde G. intestinalis'e (%10,5) rastlanmıştır. Bu çalışma ile madde bağımlısı olan kişilerde intestinal parazitlerin sıklığı belirlenerek hem literatüre katkıda bulunulmuş hem de intestinal parazit enfeksiyonlarının, madde bağımlılığının zemin hazırladığı kötü sonuçlardan biri olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, elde ettiğimiz bulgular madde bağımlılarında intestinal parazitlerin dikkate alınması gerektiğini göstermiştir. Ayrıca bu kişilerde intestinal parazit enfeksiyonları hakkında bilgi edinilmesi için daha çok kişinin dahil edildiği daha ayrıntılı çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the frequency of intestinal parasites in individuals who are addicted to drugs and to reveal its importance. The study was conducted between May 2019 and February 2020 in Van Yuzuncu Yil Medical Faculty Parasitology Research Laboratory and Health Sciences University Van Regional Training and Research Hospital. The patient group was composed of 150 addicted patients who applied to the AMATEM (Alcohol and Drug Addicted Treatment Center) Van Health Education University Van Regional Training and Research Hospital, and the control group was composed of 75 patients who did not have any chronic illness and did not use cigarettes, alcohol or drugs. Stool samples were evaluated by native-Lugol method and modified acid-fast staining method. In this study, one or more intestinal parasites were found in 21.3% of 150 patients who were addicted to drugs and 10.7% of 75 patients in the control group. In our study, it was determined Giardia intestinalis 7.3%, plenty Blastocystis hominis 2.7%, Hymenolepis nana 0.7% in the patient group. In terms of the frequency of parasite, a statistically significant difference was found between the patient group and the control group (p= 0.03). Considering the frequency of parasite by age groups, intestinal parasites were found at a higher rate in the 35 and younger age group (23.8%) than in the 35 and older age group (17.2%). Intestinal parasite positivity was found at the highest rate (23.8%) in those using methamphetamine. Constipation (79.3%) and diarrhea (23%) were most common in the group of drug addicts. Among the drug addicts included in the study, parasite positivity was found to be the highest (33.3%) in the chauffeur and the lowest (11.5%) in the farmers. G. intestinalis was found in two of 19 people with hepatitis among 150 people who were addicted to drugs. With this study, the frequency of intestinal parasites in drug addicts was determined and it was revealed that both contributed to the literature and intestinal parasite infections were one of the worst consequences of drug addiction. In conclusion, our findings showed that intestinal parasites should be taken into account in drug addicts. Also, more detailed studies involving more people should be done to obtain information about intestinal parasite infections.