Kadın işgücünün ekonomik kalkınma üzerine etkisi: AB üyesi ve aday ülkeleri üzerine bir uygulama
The effect of women labor on economic development: An application on European Union member and candidate countries
- Tez No: 635266
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kalkınma, Kadınların İşgücüne Katılımı, Panel Veri Analizi, Economic Development, Women's Labor Force Participation, Panel Data Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Üretim faktörlerinden biri olan işgücü ekonomik kalkınma için önemli bir konumdadır. Toplam işgücü 15-64 yaş aralığında çalışabilecek durumda olan kadın ve erkeklerden oluşmaktadır. Dünya nüfusunun yarısının kadınlardan oluşması işgücü piyasasında ve neticede ekonomi açısından kadının önemini ortaya koymaktadır. Günümüzde kadınların işgücüne katılımı erkeklere oranla düşük seviyelerde kalmaktadır. Bu nedenle pek çok ülke ekonomik kalkınma politikalarında kadınların işgücüne katılımını artırmaya yönelik çalışmalara yer vermektedir. Çalışmada kadın işgücünün ekonomik kalkınma üzerine etkileri AB'ye üye ve aday ülkeler ele alınarak incelenmektedir. Toplam 34 ülke ile (Kosova'nın verilerinin büyük kısmının Dünya Bankası veri tabanında yer almaması sebebi ile analize dâhil edilmemiştir) analiz gerçekleştirilmiştir. Yıl aralığı olarak 2000-2018 arası seçilmiş olup panel veri analizi uygulanmıştır. Ülkelere ait seriler öncelikle durağan hale getirilmiş olup ardından panel eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Yapılan testler neticesinde kadın işgücünü temsil eden değişkenler birlikte ele alındığında ekonomik kalkınma ile uzun dönemde aralarında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Labor force, one of the production factors, is in an important position for economic development. The total workforce is composed of women and men who can work in the age range of 15-64. The fact that half of the world population is women reveals the importance of women in the labor market and consequently in terms of economy. Today, women's participation in the workforce remains low compared to men. For this reason, many countries include efforts to increase women's participation in the labor force in their economic development policies. In the study, the effects of the female workforce on economic development are examined by considering the full member and candidate countries of the EU. Analysis was conducted with 34 countries (not included in the analysis, since most of Kosovo's data is not included in the World Bank database). Statistical data was for the period between 2000-2018 and panel data analysis was applied. The series were first made stationary and then panel cointegration test was applied. As a result of the tests, when the variables representing the female workforce are considered together, there is a positive relationship between economic development and female workforce in long-term.