Kas iskelet sistemi sağlığı için akıllı telefon mobil uygulamasının geliştirilmesi
Developing smart phone mobile application for musculoskeletal health
- Tez No: 635463
- Danışmanlar: PROF. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, telefon uygulaması, kassal endurans, esneklik, denge, postür, Exercise, Smart phone application, Muscle endurance, Flexibility, Balance, Posture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kas-iskelet sistemi sağlığını hedef alan akıllı telefon uygulamasını geliştirmek, geliştirilen uygulamanın ülkemizde kullanım sıklığını ve etkinliğini belirlemektir. Metod: Çalışmamız dört aşamada gerçekleştirilmiştir. Önce kas-iskelet sistemi sağlığını hedef alan Fizyoid adındaki akıllı telefon uygulaması geliştirilmiştir. Fizyoid; bilgilendirme, test, egzersiz önerileri, hatırlatma sistemi ve iletişim seçenekleri bölümlerinden oluşmuştur. Uygulama 28.12.2018-31.06.2019 tarihleri arasında Google Play store'da yayında kalmış ve bu dönemde Fizyoid'in ülkemizde kullanım sıklığı ve kullanıcıların uygulama hakkındaki görüşleri belirlenmiştir. Uygulamadaki egzersizleri bir ay düzenli olarak yapan ve uygulamadaki testleri uygulanan kullanıcıların denge, postür, esneklik ve kassal enduransları değerlendirilerek uygulamanın etkinliği incelenmiştir. Bulgular: 6 ay boyunca uygulama 149 kullanıcı tarafından indirilmiştir. Uygulamadaki testler 49 kişi tarafından yapılmıştır. 9 kişi fizyoterapistle iletişime geçmiş, memnuniyet anketi 2 kişi tarafından doldurulmuş ve egzersiz güncesi hatırlatmalarına 31 defa kullanıcılar tarafından geri dönüş yapılmıştır. Ayrıca uygulama Google Play Store'da 4,7 puan almış, 9 kullanıcı tarafından da yorum almıştır. Uygulamadaki egzersizleri bir ay boyunca düzenli olarak yapan 21 katılımcı başlangıçta ve bir ayın sonunda uygulamadaki testleri kendi kendilerine yapmışlardır. Öncesi ve sonrası test sonuçları istatistiksel olarak incelendiğinde bir ay sonunda katılımcıların denge, postür, esneklik ve kassal enduranslarında değişiklik olmamıştır (p>0.05). Sonuç: Geliştirilen akıllı telefon uygulaması Fizyoid, fizyoterapistler tarafından kas iskelet sistemi sağlığını korumak ve egzersiz alışkanlığını kazandırmak için uygulama piyasasına sunulmuş ilk Türkçe uygulamalardan biri olmuştur. Kullanıcı sayısı 6 ayda 100'ün üstüne çıkmıştır. Gelecekte uzman yazılımcılar, psikolog ve fizyoterapistlerden oluşan bir ekiple Türkçe telefon uygulamalarının geliştirilmesine ve geliştirilen uygulamaların etkinliğinin daha büyük örneklemlerde kontrol gruplu çalışmalar ile incelenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to develop smart phone app focusing musculoskeletal health, and investigate the usage in Turkey and the effectiveness. Method: Our study has carried out in four phase. Firstly, smart phone application Fizyoid had been developed. Fizyoid has included information, test, exercises advice, reminder, and communications sections. The application was published in Google Play Store between 28.12.2018-31.06.2019. The usage of Fizyoid in Turkey and the opinion of users had been tracked. The application's effectiveness had been investigated with evaluating balance, posture, flexibility and muscle endurance of the users who had done exercises regularly at least one month and done tests. Results: 149 users downloaded the application during 6 months. 49 users applied the tests. 9 users communicated with the physiotherapist, 2 users filled the satisfaction survey, and users sent feedback from reminder 31 times. Also, the application gained 4,7 point in application market and 9 users made comments. The participant who performed the exercise regularly for a month, carried out the test by self at before starting the exercise and after one month. There was no significant differences between before and after the exercises in terms of balance, posture, flexibility and muscle endurance. (p>0.05). Conclusion: Fizyoid, became one of the first Turkish applications introduced to the application market by physiotherapists to protect the musculoskeletal system health and gain exercise habits. User numbers has increased to over 100 in 6 months. In the future, it's necessary to develop phone applications in Turkish with a team of software developers, psychologists and physiotherapists, and to examine the effectiveness of the applications with control groups in larger samples.