Yoğun bakım hemşireleri tarafından nörolojik değerlendirmede kullanılan glasgow koma skalası ve four skorun karşılaştırması
Comparison of the glasgow coma scale and four scoreon neurological assessment by intensive care unitnurses
  1. Tez No: 635474
  2. Yazar: EMİNE EZGİ ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: FOUR Skor, Glasgow Koma Skalası, Hemşire, Nörolojik Değerlendirme, Yoğun Bakım, FOUR Score, Glasgow Coma Scale, Intensive Care Unit, Neurological Assessment, Nurse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı yoğun bakım hemşireleri tarafından nörolojik değerlendirmede kullanılan Glasgow Koma Skalası (GKS) ve Full Outline of UnResponsiveness (FOUR) skorun karşılaştırmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı prospektif bir çalışmadır. Çalışma, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesinin eğitim ve araştırma hastanesinin Genel Yoğun Bakım Ünitesi'nde (GYBÜ) izlenmekte olan 92 yoğun bakım hastası ile Temmuz 2018-Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Veriler 'Yoğun Bakımda Çalışan Hemşireleri Tanılama Formu', 'Hasta Tanılama Formu', 'Glasgow Koma Skalası' ve 'FOUR skor' kulanılarak toplandı. Araştırma, Uygulayıcılar Arası Güvenirlik (Interrater Reliability) yöntemi esasına bağlı olarak yapıldı. Çalışmaya dahil edilen her hasta iki uygulayıcı tarafından, birbirinin değerlendirmelerinden habersiz GKS ve FOUR skor puanları açısından değerlendirildi. Bulgular: Nörolojik açıdan değerlendirilen bulunulan hastaların birinci hemşirenin ve ikinci hemşirenin değerlendirmesi sonrası GKS ve FOUR skor puan ortalamaları karşılaştırıldığında, hem GKS hem de FOUR skor ölçek alt boyut ve toplam puanları arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Uygulayıcılar arası uyum değerlendirildiğinde her iki değerlendirme aracı arasında çok iyi (yeterli) düzeyde bir uyum olduğu saptandı (κ =0,935, p=,000). Çalışmada hastaların aldıkları toplam puan üzerinden belirlenen kesme puanlara göre iki hemşire grubunun bulguları arasında çok iyi (yeterli) düzeyde uyumluluk olduğu bulundu (κ=0,927, p=0,000). Sonuç: Yapılan araştırmada GKS ve FOUR skor arasında çok iyi düzeyde uyum olduğu ve her iki skalanın nörolojik değerlendirmede kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca her iki ölçüm aracının hemşireler için kullanımı kolay ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare Glasgow Coma Scale (GCS) and Full Outline of UnResponsiveness Score (FOUR score) on neurological assessment by intensive care nurses. Materials-Methods: This study was designed to be prospective descriptive. The study was carried out 92 intensive care unit patients who followed-up in an education and research hospital's Intensive Care Unit (ICU) in July 208-March 2019 in Istanbul. Data was collected using forms which made by the researcher as 'Intensive Care Unit Nurses Identification Form', 'The Patient Identification Form', 'Glasgow Coma Scale' and 'FOUR Score'. The study was performed Inter-rater Reliability method. Each patient was rated on both scales by two different nurses. Results: When the mean scores of GCS and FOUR score were compared after first and second evaluation of the patients undergoing neurological assessment. There was no significant difference between both scales sub-dimensions and total scores (p>0,05). Inter-rater reliability was very good. (κ =0,935, p=,000). The study also found that there was very good (sufficient) agreement between the findings of the two groups of nurses based on cut-off points determined on the total score of the patients. Conclusion: Inter-rater reliability of GCS and FOUR score and was very good in this study. They are both easy and reliable for nurses' usage.