Farklı sanat disiplinleri ile moda aksesuar tasarımı ilişkisi
- Tez No: 635473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZNUR ENES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: art, discipline, design, fashion accessory products, sculpture, painting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Sanat, her zaman belirli çerçeveleri içerisinde değerlendirilmeye çalışılan, ama zaman ilerledikçe tanım alanı genişleyen bir kavramdır. İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan sanat kullanılan yöntem, biçim, malzeme, teknik farklılıklardan dolayı zaman içerisinde çeşitli disiplinlere ayrılmıştır. Bunun yanı sıra, Endüstri Devrimi sonrası yaşanan değişimler disiplin kavramını farklı bilim ve sanat dallarında ortaya çıkarmıştır. Bu farklı disiplinlerin birbirleri ile etkileşimleri sonucu disiplinlerarasılık kavramı doğmuştur. Disiplinlerarasılık, sanat disiplinleri ve sanatın diğer disiplinler ile etkileşiminde de görülmüştür. Moda aksesuar ürünleri kullanım amaçları gereği, insan yaşamında her zaman önemli yer tutmuştur. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan aksesuar ürünleri, Endüstri Devrim sonrası yaşanan toplumsal değişim ile beraber moda kavramının günlük yaşamda yer edinmesiyle pek çok alanda olduğu gibi mücevher-takı, ayakkabı çanta, şapka vs. gibi aksesuar ürünleri modanın önemli aracı haline gelmiştir. Aksesuar ürünleri moda dünyasında ilk başlarda giysiyi tamamlayan unsurlar olarak görülürken, bugüne bakıldığında başlı başına modaya yön veren önemli moda araçları olmuşladır. Bu tez kapsamında, sanat kavramına tezin giriş bölümünde yer verilmiştir. Tezin birinci bölümünde Endüstri Devrimi, 1960 ve sonrası yaşanan gelişmeler sonucu genel olarak disiplin, sanatta disiplin kavramı ve sanat disiplinlerinde tasarım ve moda etkileşimi araştırılmış, örnekler ile sunulmuştur. İkinci bölümde, moda aksesuar ürünleri arasında yer alan, ayakkabı, mücevher-takı, şapka ve çanta araştırılmış ve form, biçim, malzeme gibi belirleyici unsurlar ile sanat disiplinlerinde ağırlıklı olarak ele alınan resim ve heykel disiplinlerinin moda aksesuar ürünleri arasındaki ilişki incelenerek, örnek çalışmalarla gösterilmektedir. Son bölümde ise yapılan araştırmalar ve incelemeler doğrultusunda sanat disiplinlerinin moda aksesuar ürünleri ile etkileşim içerisinde olan resim ve heykel disiplinleri üzerinden Joan Miro çalışmalarından ilham alınarak tasarlanmış işlevsel, günlük yaşama uygun, sanatsal değer taşıyan tasarımlar geliştirilmiştir. Anahtar Kelime: Sanat, disiplin, tasarım, moda aksesuar ürünleri, heykel ve resim
Özet (Çeviri)
Art is a concept that is always tried to be evaluated within certain frameworks, but the area of definition is expanding as time progresses. Art, which has a history as old as human history, has been divided into various disciplines over time due to the method, form, material and technical differences used. In addition to this, with the changes that took place after the Industrial Revolution, many disciplines interacted with each other and art also interacted with many disciplines. (In addition to this, with the changes that took place after the Industrial Revolution, reveal the notion of discipline in different scientific and arts areas. The interaction between these different disciplines enabled to create the concept of 'interdisciplinary'. The interdisciplinary has occurred in the discipline of arts and its interaction with other disciplines. Especially design and fashion are examples of this. Fashion accessory products have always taken an important place in human life due to their intended use. Accessory objects such as jewellery, shoes, bags, hats, etc. which have a history almost as long as human history, with social change after the Industrial Revolution have become important tools of fashion. While in their beginnings, accessory products in the fashion world are seen as the elements that complement the clothing, nowadays they have become the important fashion tools that lead fashion themselves. Within the scope of this thesis, the concept of art is addressed in the introduction part of the study. In the first part, the concept of discipline, discipline in art, design in the discipline of arts and its interaction with fashion are examined and presented with examples considering the changes that arose after Industrial Revolution and post-1960. In the second part, firstly, shoes, jewellery, hats and bags, which take place within fashion accessory products, are investigated. The relationship between their determinant elements, such as form, shape, material, preference and art is examined. Then after, the interaction of 'interdisciplinary' in arts, particularly painting and sculpture with fashion accessory products is explored with examples. In the last part, the functional, suitable for daily-life and artistic designs are created with the light of the studies showing interactions between fashion accessory and painting and sculpture, and with the inspirations from works of Joan Miro.