Epilepsili çocuğa sahip ebeveynlerin bakım yükü ve umutsuzluk düzeyinin incelenmesi
Examination of the care burden and hopelessness level of parents with epilepsy
- Tez No: 511524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK ÇAPIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım yükü, çocuk, ebeveyn, epilepsi, hemşirelik, umutsuzluk, Care burden, child, parent, epilepsy, nursing, hopelessness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Epilepsili Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Bakım Yükü ve Umutsuzluk Düzeyinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışma, epilepsili çocuğa sahip ebeveynlerin bakım yükü ve umutsuzluk düzeyinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikte olan çalışma, Mayıs 2017-Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmanın verileri ise Ekim 2017-Ocak 2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji ve Genel Çocuk Polikliniklerine hafta içi mesai saatleri içerisinde başvuran epilepsili çocuğa sahip 384 ebeveynden toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Veri Formu, Zarit Bakım Yükü Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Veriler değerlendirmesinde sayı, yüzdelik ve ortalamaların incelenmesinin yanı sıra, değişkenlerin istatistiksel karşılaştırması için bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada ebeveynlerin bakım yükü puan ortalaması orta düzeyde (40±9.63) ve umutsuzluk puan ortalaması ise hafif düzeyde (7.97± 4.43) olduğu saptanmıştır. Katılımcıların akrabalık durumu, eğitim düzeyi, çalışma durumu, aylık geliri, epilepsi ve bakımı hakkında eğitim alma, ailede bakıma muhtaç başka kişi varlığı ve çocuğun eğitim düzeyi ile başka kronik hastalığa sahip olma durumunun hem bakım yükü hemde umutsuzluk üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir (p0.05). Çocukların cinsiyeti ile ebeveynin cinsiyeti umutsuzluk üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç: Bu çalışma sonuçunda epilepsili çocuğa bakım veren ebeveynlerin ve epilepsili çocukların bazı demografik özelikleri bakım yükü ve umutsuzluk düzeyi üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Bakım yükü ve umutsuzluk arasında pozitif yönlü düşük düzeyli bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examination of the Care Burden and Hopelessness Level of Parents with Epilepsy Aim: This study was conducted to examine the caregiving burden and hopelessness level of parents with epilepsy. Material and Method: This descriptive study was conducted between May 2017 and July 2018. During the period October 2017-January 2018, the students will have a weekly epilation on Van Neurology and General Pediatrics Clinics of Van Education and Research Hospital of Health Sciences University. Sociodemographic Data Form, Zarit Care Burden Scale and Beck Hopelessness Scale were included in the data collection. Independent groups used t-test, one-way ANOVA and pearson correlation analysis for statistical comparison of variables as well as number, percentage, and averages in evaluating the data. Results: In this study, it was determined that parents' average of care burden was moderate (40±9.63) and mean of hopelessness was mild (7.97±4.43). It was determined that the participants' education level, education level, working status, monthly income, education about epilepsy and care, presence of other people in need of care in the family and education level of the child and having other chronic diseases were both effective on care burden and hopelessness (p 0.05). It was determined that gender of the children and gender of the parents were not effective on hopelessness (p> 0.05). Conclusion: As a result of this study, it has been determined that some demographic characteristics of parents with epilepsy care and epileptic children have an effect on the level of caregiving and hopelessness. There was a positively low level of relationship between care burden and hopelessness.