Hazır cephe panellerinin malzemelerine ve tasarım kurgu özelliklerine göre karşılaştırılması
Comparison of prefabricated facade panels according to their materials and the designing concepts
- Tez No: 635636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLHAN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hazır Cephe Panelleri, Cephe Sistemi, Prefabrikasyon, Malzeme, Prefabricated Facade Panels, Facada Systems, Prefabrication, Material
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren prefabrikasyon, yapı üretim sürecini olumlu yönde etkilemiş; yapı kabuğunun daha hızlı inşa edilmesini sağlayarak şantiye alanında geçen süreyi kısaltmıştır. Strüktürü tamamlanmış bir yapının fiziksel çevre koşullarından en az etkilenmesini sağlayacak şekilde kapatılmasını ve dış cephe performansının arttırılmasını sağlayan hazır cephe panelleri de bu süreçte geliştirilmiş olan prefabrike ürünlerdir. Birçok farklı malzemeden yapı elemanına bağlantısı sağlanabilen ve kendisi de çeşitli malzeme ve bileşenlerden oluşturulabilen paneller; tasarımcıya esnek imkanlar sunmuş, enerji verimliliği gibi birçok ihtiyacı da aynı anda sağlayabilmiştir. Bu çalışma kapsamında, malzeme esaslı bir sınıflandırma oluşturularak; beton, ahşap, metal, cam, pişmiş toprak esaslı ve kompozit hazır cephe panellerinin tasarım kurgu özellikleri, boyut standartları, tasarım, üretim, depolana, nakliye ve montaj detayları, sürdürülebirliği ve avantajları incelenmiş; farklı malzemelerden üretilmiş 71 adet hazır cephe paneli içeren 61 yapı örneği analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, farklı malzemelerden üretilmiş farklı tasarım kurgusuna sahip hazır cephe panellerinin performansını karşılaştırmak ve hazır cephe panelleri hakkındaki literatürde var olan boşluğu doldurmaktır. Çalışma kapsamında elde edilen bulgu ve irdelemeler doğrultusunda; hazır cephe panellerinin günümüzde sıklıkla kullanıldığı, her türlü taşıyıcı sistem türüne ve malzemesine, uygun ankraj elemanları vasıtası ile bağlanabildiği, binayı oluşturan bir yapı elemanından çok, cephe performansını arttırıcı bir yalıtım elemanı olarak tercih edildiği; özellikle ahşap malzemenin, hazır cephe performansına diğer malzemelere oranla daha büyük katkı sağladığı sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Prefabrication, that entered our life with developing technology, influences well to building process, shortens the time that was spent in the construction site area and provides the building envelope to be built more quickly Prefabricated facade panels that allow to ensure to a building structure that such a way it is least affected by physical environmental conditions and increase facade performance, are also products developed in this process. The panels that can be connected to structure elements producted by different materials and can be formed by vaious materials and components, offer flexible opportunities to designer and provides a lot of needs such as energy efficiency at same time. Within the scope of this study, by creating a material-based classification; it was researched the designing concept, standards of dimensions, production, storage, transportation and assemply details, sustainability and advantages of concrete, wood, metal, glass, terracotta based and composite prefabricated facade panels, and 61 building examples including 71 prefabricated facade panels made of different materials were analyzed. The aim of the study is to compare the performances of the prefabricated facade panels made from different materials and have different designing concepts and to fill literature gap about prefabricated facade panels. In line with obtained the findings and examinations within the scope of the study; it is concluded that prefabricated facade panels are used often nowadays, can be connected to any type of structure system and materials by means of anchorage elements, are prefered as an insulation element that increases the performance of facade rather than a building element that forms the building; especially that are made of wooden materials contribute to the performance of facade more than other materials.