Türkiye'deki değerli ve yarı değerli taşların özellikleri ve bunların marka-satış tekniklerinin araştırılması
Features in precious and semi-precious stones and technical research of their brand & sales in Turkey
- Tez No: 635641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT HALUK SELİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Değerli taş, kuyumculuk, marka, mücevher, mücevherat sektörü, pazarlama, rezerv, satış, satış teknikleri, strateji, Türkiye'deki değerli ve yarı değerli taş potansiyeli, yarı değerli taşlar, Brand, jewellery, jewelry, jewelry industry, marketing, precious and semi-precious stone potential in Turkey, precious stones, reserve, sales techniques, semi-precious stones, strategy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mücevherat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Değerli ve yarı değerli taşlar; az bulunmaları, birbirinden güzel renkleri, parlaklığı, belirli fiziksel ve kimyasal ayrıcalıkları nedeniyle diğer taşlardan daha farklı öneme sahiptir. Değerli taşlar, tarih boyunca insanoğlu tarafından ilgi bulmuştur. İnsanların bu ilgisi, bazen onların zenginlik bazen de görsel ve duygusal değişim yaşattığına olan inançlarından kaynaklanmaktadır. Yeraltı kaynakları bakımından önemli konuma sahip olan Türkiye'de çıkarılan yarı değerli taşlar, bunları işleyecek olan işletmelerin yeterli düzeye ulaşamamaları sebebiyle istenilen verimliliğe ve kaliteye ulaşamamıştır. Mevcut işletmeler de küçük atölyeler halinde faaliyet gösterdikleri için, bu alandaki ihtiyacı tam olarak karşılayamamaktadır. Bu yüzden, yarı değerli taşların en uygun verimlilikle yüksek katma değer haline getirilmesi ve markalaşma çalışmalarının yapılması, pazarlama açısından önem kazanmaktadır. Türkiye'de yarı değerli taş potansiyeli yeterince olmasına rağmen işletmelerde ve ülke genelinde yaşanılan marka ve satış sorunu, bu konuda doğal avantajın kaybedilmesine sebep olmaktadır. Özellikle ürünlerin satışı öncesi ve sonrası sunulan hizmetlerin yetersizliği, hala geleneksel üretim tekniklerinin kullanılması ve altyapısı sağlam olmayan satış yöntemleri ile uluslararası alanda rekabet edilebilirlik düzeyi azalmaktadır. Böylece sektörün getirdiği kazanımlar zamanla azalmaktadır. Bu durum, günümüzde sektör temsilcileri tarafından tespit edilmekte ve marka-satış teknik ve stratejilerine yönelik araştırmalar artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Precious and semi-precious stones have greater importance than other stones because of their low availability, beautiful colors, brightness and certain physical and chemical privileges. Humankind has been attracted to precious stones throughout history. This interest of people sometimes stems from their belief that they lead to visual and emotional change together with wealthiness. Extracting semi-precious stones in Turkey has an important position in terms of resources. Due to the inability of the enterprises to achieve the desired efficiency and quality, they can't bring it to a market level. Therefore the existing companies operate in as small craft workships and they can not be adequate to meet needs in the area. As a result of that, making semi-precious stones with high added value at the best of efficiency and conducting branding studies gain importance in terms of marketing. Although there is enough potential about semi-precious stones in Turkey, experienced in the brand and sales problem in the enterprises and throughout the country causes the loss of natural advantage in this regard. Especially the inadequacy of pre-sales and after-sales services, the use of traditional production techniques and sales methods with poor infrastructure; competitiveness level decreases in the international arena. In this way, sector's based achievement have decreased by the time of the process. This situation has been detected by the sector representatives and authorities, researches and studies on brand-selling techniques and strategies have increased nowadays.