Çinin Afrika boynuzu'na yönelik politikası (2000-2019)
China's African horn policy (2000-2019)
  1. Tez No: 635662
  2. Yazar: ZIRYAB HASHIM OMER SHAMOUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin dış politikası, Afrika Boynuzu, yumuşak güç, küresel güçler, China, foreign policy, Horn of Africa, soft power, global powers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Uzun yıllar boyunca dünyadaki en yüksek büyüme hızına sahip olan ve buna paralel olarak modernize ettiği ordusuyla önemli bir askeri güce ulaşarak küresel bir aktör haline gelen Çin'in, gerek Afrika'yla olan ilişkileri gerekse de Pekin'in uluslararası alandaki etkinliği kıta açısından kritik bir önem taşımaktadır. Çin-Afrika ilişkileri geçmişten günümüze her zaman sıkı bir biçimde ilerlemiş olsa da bu ilişkiler hiçbir zaman bu yüzyılın başındaki kadar yakın ve çok boyutlu olmamıştır. Son yıllarda uluslararası arenada yükselen bir güç olarak Çin, genel olarak tüm Afrika ülkelerinin ve özellikle de Afrika Boynuzu'nun en önemli ortaklarından biri haline gelmiştir. Afrika ülkelerinin uluslararası ilişkilerindeki değişimi de tetikleyen bir olgu olarak Çin'in kıtadaki görünürlüğü; ülkenin özellikle ekonomik faaliyetleri aracılığıyla büyük oranda artırmıştır. Pekin'in Afrika ülkeleriyle diplomatik ilişkilerini daha da güçlendirmeye istekli olduğu görülmektedir. Ekonomik açıdan bakıldığında; Çin-Afrika Kalkınma Fonu (CAD) ve Çin-Afrika İşbirliği Forumu (ÇAİF) gibi kurumlar Çin'in Afrika Boynuzu'ndaki bölge ülkelerine yönelik olarak ekonomik yardım ve düşük faizli kredilerin kullandırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Askeri olaraksa Çin, bölgede benzersiz ve istikrarlı bir konum elde etmek amacıyla 2017 yılında Cibuti'de bir askeri üs kurarak Somali, Eritre ve Etiyopya'nın içinde bulunduğu bölge ülkelerinin en önemli silah tedarikçilerinden biri haline gelmiştir. Afrika ülkeleri açısından Çin geleneksel sömürgeci Batı ülkelerine göre daha cazip bir dış ortaktır. Afrika ülkelerinin refahını yükseltebilecek, bu ülkeleri geliştirip inşa edebilecek gerekli tüm imkanlara sahiptir. Bu yüzden kıtayı geliştirmeye, kıtaya teknoloji aktarmaya ve bu teknolojiyi kullanabilir hale getiren banka kredilerini sağlamaya yardımcı olan Çin'i genel olarak yakından tanımak, bu ülkenin dış politikasını anlamak ve Afrika Boynuzu ile siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerini analiz etmek bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
China's; which has been developing with the highest economic growth rates in the world for many years and has reached an important military force with its modernized army and became a global actor; relations with Africa is critical for the continent's effectiveness in the international arena. No matter how strong the relations between China and Africa have been since the past, the relations have never been as close and multidimensional as at the beginning of this century. As a rising force in the international system in the recent years, China has become one of the most important partners in African countries in general and especially Horn of Africa. China, which triggered the change in the international relations of African countries, increased its visibility on the continent, especially through its economic activities. China's orientation to the Horn of Africa in the past two decades has actually been peaceful, taking into account its various political, economic and military aspects. It shows Beijing's willingness to strengthen diplomatic relations with African countries. African contries welcome chinas iniatives in the continent, because they sees such actions an oppertinity the for continet. However, economically China-Africa Development Fund (CAD) and the China-Africa Cooperation Forum have played an important role in emphasizing China's role in the Horn of Africa, strengthening economic aid and low interest loans to the countries in the region. In order to provide a unique and stable position in the region as a military, China has established a military base in Djibouti in 2017 and has become one of the most important arms suppliers of some countries including Somalia, Eritrea and Ethiopia. China's activities in the Horn of Afrika, will be examined bosed of soft power approuch which is suituble theoritical framework in order to undestand better china's african Policy.