İç Anadolu Bölgesi'nde yeme bağımlılığı ile bağlanma ilişkisinin incelenmesi
Examination of relationship between attachment and food addiction in Central Anatolian Region
  1. Tez No: 635661
  2. Yazar: İDİL BÜŞRA AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZBUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Bağlanma, İç Anadolu Bölgesi, Yeme Bağımlılığı, Addiction, Attachment, Central Anatolian Region, Food Addiction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma TURBAHAR projesi kapsamında, İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan erişkin bireylerde yeme bağımlılığı ve bağlanma biçimleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma için 2800 katılımcının verileri incelenmiş olup, anket çalışma içerisinde yer alan Demografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri'ne katılımcıların vermiş olduğu yanıtlar incelenmiştir. Araştırma, betimsel, karşılaştırmalı, ilişkisel ve yordayıcı veri analiz yöntemlerini içermektedir. Araştırmanın bulgularına göre, katılımcıların yeme bağımlılığı düzeyleri bakımından bağlanma biçimleri alt boyutları olan kaygı ve kaçınma puanları anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Yeme bağımlılığı düzeyi yüksek olan katılımcıların kaygılı ve kaçınan bağlanma biçimlerinde daha yüksek puanlar aldığı saptanmıştır. Demografik değişkenlerle birlikte bağlanma biçimlerinin yordayıcı ilişkisinin incelendiği doğrusal regresyon analizi bulgularına göre, cinsiyet, çocuk sayısı, eğitim düzeyi ve kaygılı bağlanma biçimi değişkenlerinin yeme bağımlılığı düzeyi ile anlamlı yordayıcı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Sonuçlara göre, kadınların, çocuk sahibi olmayanların, düşük eğitim düzeyinde olanların ve kaygılı bağlanma biçimi puanlarının yüksek olduğu katılımcılarda yeme bağımlılığı düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçların, İç Anadolu Bölgesi'nden alınan örneklemde yeme bağımlılığı düzeyi ve ilişkili faktörler ele alınmıştır. Çalışma, Türkiye kapsamında yapılan çalışmanın bir parçası olması sebebiyle bulguların önemli katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. İleri çalışmalarla araştırmanın tekrarlanabileceği ve uygulama alanında yeme bağımlılığı olgularında göz önünde bulundurulacak değişkenlerin belirtilen sonuçlara göre yapılandırılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the relationship between eating dependence and attachment patterns in adult individuals living in Central Anatolia within the scope of TURBAHAR project. For the study, the data of 2800 participants were examined, and the responses of the participants to the Demographic Information Form, Behavior Impact Form Form, Experiences in Close Relationship Questionnare were examined. The research includes descriptive, comparative, relational and predictive data analysis methods. According to the findings of the study, anxiety and avoidance scores of attachment subscales were found as statistically significantly in terms of eating addiction levels. It was found that participants with higher eating dependence had higher scores in anxious and avoidant attachment styles. According to the findings of the linear regression analysis, which investigated the predictive relationship of demographic variables and attachment styles, gender, number of children, educational level and anxious attachment style were found to have a significant predictor relationship with the level of eating dependence. According to the results, the level of eating addiction was found to be higher in the participants who had high numbers of women, those who had no children, low level of education, and anxious attachment style scores. The results of the study included the level of eating dependence and related factors in the sample taken from the Central Anatolia Region. The study, due to being a part of the study is expected to provide important contributions to Turkey within the scope of the findings. It is thought that the research can be repeated with further studies and the variables to be taken into consideration in the cases of eating addiction in the application area can be structured according to the results.