Ruhsal liderliğin hizmet inovasyon davranışı üzerindeki etkisinde takım uyumu ve bilgi paylaşımının aracılık rolü üzerine bir araştırma
A research on the mediating role of team cohesion and knowledge sharing in the effect of spiritual leadership on service innovation behavior
  1. Tez No: 635698
  2. Yazar: YALÇIN GÜMÜŞSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALİT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal Liderlik, Takım Uyumu, Bilgi Paylaşımı, Hizmet İnovasyon Davranışı, Spiritual Leadership, Team Cohesion, Knowledge Sharing, Service Innovation Behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışmanın temel amacı ruhsal liderlik, takım uyumu, bilgi paylaşımı, hizmet inovasyon davranışı arasındaki ilişkileri analiz etmektir. Bu bağlamda Aksaray Organize Sanayi Bölgesin'deki imalat işletmeleri bu çalışmanın kapsamı içindedir. Ek olarak takım uyumu ve bilgi paylaşımının, ruhsal liderlik ile hizmet inovasyon davranışına aracılık rolünü tespit etmektir. Bu amaçla nicel analiz araştırma yöntemi benimsenmiştir. Bulguları desteklemek ve test etmek amacıyla açık uçlu sorulardan da faydalanılmıştır. Aksaray OSB'de faaliyet gösteren imalat işletmelerinde çalışan 359 işgörenden toplanan veriler analiz edilmiştir. Ölçüm araçlarının geçerlik ve güvenilirlikleri için doğrulayıcı faktör analizi, modelin iyi uyum değerleri ve aracılık rolü için AMOS Yapısal Eşitlik Modeli kullanılmıştır. Ruhsal liderliğin takım uyumu, bilgi paylaşımı, hizmet inovasyon davranışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Takım uyumu, ruhsal liderliğin hizmet inovasyon davranışına etkisine kısmi olarak aracılık etmektedir. Bilgi paylaşımı, ruhsal liderliğin hizmet inovasyon davranışına etkisine aracılık etmemektedir. Çalışmanın değişkenleri gözönüne alındığında alan yazın ve uygulamalara katkı sağlaması bakımından önem arz ettiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of study is to analyze the relationships between spiritual leadership, team cohesion, knowledge sharing and service innovation behavior. In this context, manufacturing enterprises in Aksaray Organized Industrial Zone are within the scope of this study to. In addition, it is to determine the role of mediation of team cohesion, and knowledge sharing effecting on spiritual leadership and service innovation behavior. For this purpose, quantitative analysis research methods were adopted. Open-ended questions were also used to support and to test the findings. The data collected from 359 employees who were employed in organized indusrial zone in Aksaray was analyzed. While confirmatory factor analysis was made use of for the valdity and reliability of the measurement tools, for the model's goodness of fit values, the AMOS Structural Equation Model was employed. It was found that spiritual leadership had a statistically significant effect on team cohesion, knowledge sharing and service innovation behavior. The results showed that team cohesion has a partial mediating effect on the impact of spiritual leadership over the service innovation behavior. The results showed that knowledge sharing does not have any mediating effect on the impact of spiritual leadership over the service innovation behavior. In view of its variables, it is considered that the study is to contribute to the literature and business.