Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı olan çocuklarda anjiyotensin I, II, III, alamandin peptid, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE), nadph oksidaz enzim serum düzeyleri ve etyopatogenezdeki yeri
Angiotensin I, II, III, alamandin peptide, angiotensin converting enzyme (ACE), nadph oxidase enzyme serum levels and the role in etiopathogenesis in children with attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 635715
  2. Yazar: ÇİĞDEM TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER BAŞAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Anjiyotensin I, Anjiyotensin II, Anjiyotensin III, Alamandin Peptid, Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ACE), NADPH Oksidaz, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Angiotensin I, Angiotensin II, Angiotensin III, Alamandine, Angiotensin Converting Enzyme (ACE), NADPH Oxidase
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), etiyolojisi henüz net olarak aydınlatılamamış, nörobiyolojik, genetik ve çevresel faktörlerin etiyolojide birlikte rol aldığı düşünülen nörogelişimsel bir hastalıktır. Bu çalışmada; Anjiyotensin I, II, III, Alamandin peptid, Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ACE) ve NADPH Oksidaz Enzim serum düzeylerinin DEHB etyopatogenezindeki rolü araştırılmıştır. Çalışmaya 35 DEHB tanılı ve 34 sağlıklı gönüllü çocuk ve ergen dahil edilmiş, katılımcılar 6-18 yaş aralığında, başka herhangi bir fiziksel ya da psikiyatrik hastalık öyküsü olmayan ve son altı ay içinde psikotrop ilaç tedavisi almamış olan çocuk ve ergenler arasından seçilmiştir. Serum Anjiyotensin I, II, III, Alamandin peptid, Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ACE) ve NADPH Oksidaz Enzim düzeylerinin her biri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların belirti düzeyleri, DSM-V'e dayalı klinik görüşme, Conners Anne-Baba ve Öğretmen Derecelendirme ölçekleri ile değerlendirilmiştir. Serum Anjiyotensin I, II, III, Alamandin ve NADPH oksidaz düzeyleri açısından olgu ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. DEHB'li grupta NADPH Oksidaz düzeyi yüksek bulunurken, Anjiyotensin I, II, III ve Alamandin düzeyleri düşük bulunmuştur. Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim düzeyleri açısından olgu ve kontrol grupları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu parametrelerden hiçbirinin cinsiyet ile ilişkisi saptanmamış olup sadece Anjiyotensin Dönüştürüsü Enzim (ACE)'in yaş ile ilişkisi bulunmuştur. Yaş arttıkça ACE düzeyleri azalmaktadır. Beyin renin anjiyotensin sistemi ile ilişkili parametrelerin DEHB etyopatogenezindeki rolünün olabileceğini düşündüren ön bulgulara ulaşmamıza rağmen, bu ilişkinin anlaşılması için daha geniş örneklemde, DEHB alt tipleriyle birlikte ilişkili genetik, nörokimyasal ve görüntüleme yöntemlerinin de değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disease whose etiology has not been clearly clarified yet however it is a neurodevelopmental disease that is thought to have a role in the etiology of neurobiological, genetic and environmental factors. In this study; the role of Angiotensin I, II, III, Alamandin peptide, Angiotensin Converting Enzyme (ACE) and NADPH Oxidase Enzyme serum levels in ADHD etiopathogenesis is investigated. The study includes 35 diagnosed ADHD and 34 volunteered healthy children and adolescents. Participants were selected among children and adolescents between the ages of 6 and 18 who had no history of any other physical or psychiatric illness and had not received psychotropic medication in the past six months. Serum Angiotensin I, II, III, Alamandin peptide, Angiotensin-Converting Enzyme (ACE) and NADPH Oxidase Enzyme levels were established using the Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. The symptom levels of the participants were evaluated with DSM-V based clinical interview, Conners Parent and Teacher Rating scales. A statistically significant difference is found between the case and control groups in terms of serum Angiotensin I, II, III, Alamandin and NADPH oxidase levels. It is found that while high levels of NADPH Oxidase are seen in ADHD group, their Angiotensin I, II, III and Alamandin levels are found to be low. In terms of angiotensin converting enzyme levels, no significant relationship was found between the case and control groups. None of these parameters are found to be related to gender, and only the Angiotensin Transformation Enzyme (ACE) is found to be related to age. Although we have reached preliminary findings suggesting that parameters related to the brain renin angiotensin system may have a role in the etiopathogenesis of ADHD, studies in which larger genes, neurochemical and imaging methods are also evaluated together with ADHD subtypes to understand this relationship.