Endüstri 4.0 teknolojilerinin iş gücü verimliliği ve işletme performansına etkileri tekstil sektöründe bir uygulama
Effects of Industry 4.0 technologies on labor efficiency and business performance an application in textile sector
  1. Tez No: 635791
  2. Yazar: İSA GEREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET GÖKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, İşletme Performansı, İşletme Verimliliği, Industry 4.0 Technologies, Business Efficiency, Business Performans
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Endüstri 4.0 teknolojileri, işletme performansı ve verimlilik konularına odaklanılan bu çalışmada, yerli ve yabancı literatür detaylı bir biçimde irdelenmiş, oluşturulan kavramsal çerçeve ortaya çıkarılmış ve araştırmanın amacı belirlenmiştir. Çalışmanın amacı endüstri 4.0 teknolojilerinin kullanılması ile işletme performansı ve işletme verimliliğinin bu teknolojilerden nasıl etkilendiğini tespit etmek olarak tanımlanabilir. Bu amaç doğrultusunda Kahramanmaraş ilinde hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren bir üretim işletmesinde vaka çalışması yapılmıştır. Yapılan araştırmada işletmenin verimliliğini ölçmek amacıyla 30 aylık faaliyet döneminde üretim işletmesinin günlük verileri toplanmış, teknoloji ve sistem yatırımı öncesi ve sonrası karşılaştırılarak endüstri 4.0 teknolojilerinin sürece entegre edilmesiyle verimlilikte ortaya çıkması olası değişiklikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan teknolojik yatırım sonrası işletme performansındaki değişikliği ölçmek adına ise işletmenin ilgili yıllara ait bilanço ve gelir tabloları incelenerek işletmenin kârlılık, satılan malın maliyeti ve stok verileri incelenerek yapılan teknoloji yatırımının işletme performansına olan etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Belirli bir standart oluşturularak üretimi planlanan ürün, belirli sayıda çalışan ile ortaya bir değer olarak, ürün çıktısı, (dakika bağlamında değer) bir mamül elde edecek ve bu süreç tamamlanana kadar bu faaliyetler için girdilere katlanacaktır. Bu girdi ve çıktıların oranlanması ile işletmenin verimliliğine ulaşılarak ilgili yılların karşılaştırılması sağlanmıştır. 2018 ve 2019 yıllarındaki bu veriler oranlandığında Endüstri 4.0 teknolojilerinin işletme verimliliğini pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. İşletme performansını ölçmek için karşılaştırılan kâr, stok ve satılan malın maliyeti oranlarının sonuçları bizi endüstri 4.0 teknolojilerinin işletme performansını da pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, whice focuses on Industry 4.0 technologies, business performance and business efficiency, the domestic and foreign literature has been examined in detail, the conceptual framework created has been revealed and the purpose of the research has been determined. The aim of the study can be defined as using the Industry 4.0 technologies to determine how the business performance and business efficiency are affected by these Technologies. For this purpose, a case study was carried out in a production company operating in the garment ındustry in city of Kahramanmaraş. In the research conducted, in order to measure the efficiency of the enterprise, the daily data of the production enterprise were collected in the 30 months activity period and by comparing the technology and system investment before and after, the possible change in productivity was tried to be determined by integrating Industry 4.0 technologies into the process. In order to measure the change in the performance of company after process change, the Balance Sheet and Income Statements of the related years were examined and the effect of technology investment on the performance of the company was determined by examining the profitabilty, cost of the goods sold and stock data. The product, whice is planned to be produced by establishing a certain Standard, will obtain a product output(value in minutes context) as a value with a certain number of employees and will bear inputs for these activities until this process is completed. By comparing these inputs and outputs, the efficiency of the company has been reached and the relevant years have been compared. When these data in 2018 and 2019 are compared, it is concluded that Industry 4.0 technologies positively affect the operational efficiency. The result of the profits, inventory and cost of goods sold to measure operating performance led us to the conclusion that Industry 4.0 technologies also positively affect the operating performance.