Endüstri 4.0'da işgücü yönetimi: İnsan-makine iş birliği uygulamalı analizi
Workforce management in Industry 4.0: Applied analysis of human-machine cooperation
- Tez No: 879902
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, İş gücü Yönetimi, İnsan-Makine iş birliği, Industry 4.0, Workforce Management, Human-Machine collaboration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, teknolojik ilerlemelerin etkisi altında, işletmelerde insan ve makine iş birliğinin öneminin arttığı güncel bir dönemi ele alır. Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0) olarak adlandırılan bu evre, ileri teknolojilerin entegrasyonu ve iş süreçlerinin dijitalleştirilmesi ile tanımlanır, işletmeleri daha zeki, verimli ve rekabetçi hale getiren bir üretim çağının başlangıcını işaret eder. Bu bağlamda, Kayseri'de faaliyet gösteren özel bir firmada, Endüstri 4.0'ın getirdiği insan-makine iş birliğinin kullanımı analiz edilmiş ve bu iş birliğinin uygulanabilirliği incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, Endüstri 4.0 çerçevesinde işgücü yönetimi pratiklerini keşfetmek ve analiz etmektir. Özellikle, insan-makine iş birliğinin işgücü performansı, üretkenlik ve iş tatmini üzerindeki etkilerine odaklanılacaktır. Elde edilecek bulgular, insan-makine iş birliği kapsamında işgücü performansını, iş tatminini ve verimliliği artırabilecek strateji ve uygulamalara ışık tutacak, stratejilerin uygulanmasıyla ilgili karşılaşılan zorlukları ve fırsatları belirleyerek, Endüstri 4.0'a geçiş sürecinde olan kuruluşlara yönelik önerilerde bulunacaktır. Araştırmada, derinlemesine mülakatlar aracılığıyla Kayseri'de beyaz eşya üreten bir fabrikadan toplanan veriler kullanılarak nitel bir değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Endüstri 4.0'la birlikte gelişen insan ve makine iş birliği uygulamalarındaki zorluklar ve fırsatlar hakkında detaylı bilgiler elde etmek amacıyla, kuruluştaki yöneticiler, mühendisler ve işçilerden oluşan 20 katılımcıyla görüşmeler yapılacaktır. Bu görüşmeler, Endüstri 4.0 sürecinde işgücü yönetimi, insan-makine iş birliği deneyimlerinde yaşanan avantaj ve dezavantajlar hakkında kapsamlı bir anlayış sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research deals with a current period in which the importance of human and machine collaboration in businesses increases under the influence of technological advances. This phase, called the Fourth Industrial Revolution (Industry 4.0), is defined by the integration of advanced technologies and the digitalization of business processes, marking the beginning of an era of production that makes businesses more intelligent, efficient and competitive. In this context, the use of human-machine collaboration brought by Industry 4.0 in a private company operating in Kayseri was analyzed and the feasibility of this collaboration was examined. The main purpose of the research is to explore and analyze workforce management practices within the framework of Industry 4.0. In particular, the focus will be on the effects of human-machine collaboration on workforce performance, productivity and job satisfaction. The findings will shed light on strategies and practices that can increase workforce performance, job satisfaction and efficiency within the scope of human-machine cooperation, identify the challenges and opportunities encountered in the implementation of strategies and make recommendations for organizations in the process of transition to Industry 4.0. In the research, a qualitative evaluation was carried out using data collected from a white goods factory in Kayseri through in-depth interviews. In order to obtain detailed information about the challenges and opportunities in human and machine collaboration applications that develop with Industry 4.0, interviews will be held with 20 participants consisting of managers, engineers and workers in the organization. These interviews aim to provide a comprehensive understanding of the advantages and disadvantages of workforce management and human-machine collaboration experiences in the industry 4.0 process.