Understanding communication in business context between the expanding circle and the outer circle speakers: A case study with Turkish speakers of English
İletişimi genişleyen ve dış çevre (İngilizce) konuşucuları arasındaki iş bağlamında anlamak: Türk İngilizce konuşucuları ile bir vaka araştırması
- Tez No: 635790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dünya İngilizceleri, Kültürlerarası İletişim, Genişleyen Çevre, Dış Çevre, World Englishes, Intercultural Communication, The Expanding Circle, The Outer Circle
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu vaka çalışmasının temel amacı Genişleyen ve Dış Çevre İngilizce konuşucuları arsındaki iletişimi iş bağlamında incelemektir. İletişimin doğası hakkında daha derin bir fikir edinmek için Hindistan, Pakistan veya Singapur ile iş deneyimi olan 19 Türk katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılar kolay ulaşılabilir durum örneklemesi metodu kullanılarak seçilmiştir ve görüşme oturumlarının transkriptleri tümevarımsal tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları Genişleyen ve Dış Çevre İngilizce konuşucularının iş bağlamındaki iletişimin uyumlu, işbirlikçi, stratejik açıdan yetkin, karışık duygusal modelleme ve hedefe yönelik gibi karakteristik özellikleri olduğunu göstermiştir. Bu karakteristiklerin yanı sıra, iletişimin kalitesinin karşılıklı anlaşma açısından belirlenmesinde yedi faktör etkili bulunmuştur: dilbilimsel farkındalık, dilsel varyasyon, kültürel unsurlar, iletişim araçları ve kişisel varyanslar. İki bağlamla da karşılaştırılması sonucunda, Genişleyen ve Dış Çevre İngilizce konuşucularının iş bağlamındaki iletişimi, iletişimin karakteristik özellikleri ve iletişim stratejileri açısından anadili İngilizce olan-anadili İngilizce olmayan bağlamdan ziyade İngilizcenin anadili İngilizce olmayan kişiler tarafından ortak dil olarak kullanıldığı bağlam ile benzerlikler göstermiştir. Gelecekteki araştırmalar için gerekli pedagojik çıkarımlar ve öneriler bulgulara dayalı olarak ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this case study is to investigate the communication between the Expanding and the Outer Circle speakers of English in business context. In order to get a deeper insight on the nature of the communication, semi structured interviews are conducted with 19 Turkish participants who have had work experience with people from India, Pakistan or Singapore. Convenience sampling method is applied in the selection phase of the participants. The transcripts of the interview sessions are analyzed through inductive thematic analysis. The findings have indicated that the communication between the Expanding and the Outer Circle speakers in business context has certain characteristics such as accommodative, co-operative, strategically competent, mixed emotional patterning and goal oriented. Along with the characteristics, seven factors are found to be crucial in determining the quality of communication regarding mutual understanding: duration of interaction, familiarity, linguistic awareness, linguistic variation, cultural elements, means of communication and personal variances. Being compared to both contexts, the communication between the Expanding and the Outer Circle speakers in business context share more similar characteristics and communication strategies involved with ELF/BELF context rather than NS-NNS context. Essential pedagogical implications and recommendations for future research are discussed in detail based on the findings.