Geriatrik hastalarda ortostatik hipotansiyonun kognitif fonksiyonlar ile ilişkisi
  1. Tez No: 635890
  2. Yazar: MEHMETCAN ATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU BALAM YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ortostatik, hipotansiyon, kognitif, orthostatic, hypotension, cognitive
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ortostatik hipotansiyon yatar pozisyondan ayağa kalktıktan sonraki 3 dakika içerisinde sistolik kan basıncında en az 20 mmHg veya diastolik kan basıncında en az 10 mmHg düşüş olarak tanımlanır. Ortostatik hipotansiyon ve kognitif fonksiyonların ilişkisini inceleyen çalışmalar mevcut olmakla birlikte net sonuç elde edilememiştir. Bu çalışmanın amacı geriatrik yaş grubunda saptanan ortostatik hipotansiyonun kognitif fonksiyonlar ile ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Geriatri Bilim Dalı polikliniğine başvuran 200 hasta dahil edilmiştir. Çalışmadan bilinen demansı, major depresyonu, kontrolsuz hipertansiyonu ve deliryum kliniği olan hastalar dışlanmıştır. Tüm hastaların yatar pozisyonda ve ayakta iken 1, 3, 5. dakikalarda kan basınçları ölçülmüştür. Tüm hastalara geriatrik değerlendirme ile birlikte nöropsikiyatrik testler uygulanmıştır. Gönderilen laboratuvar testleri kayıt altına alınmıştır. Sistolik kan basıncı 20 mmHg veya daha fazla düşüş veya diastolik kan basıncında 10 mmHg veya daha fazla düşüş ortostatik hipotansiyon olarak kabul edilmiştir. Analizler sonrasında ortostatik hipotansiyon saptanan hastaların sayısı 47(%23,5) olarak hesaplanmıştır. Ortostatik hipotansiyon saptanan hastaların MMSE (Mini Mental Durum Değerlendirme Testi), QMCI (Hızlı Hafif Kognitif Bozukluk Tarama Testi), MOCA (Montreal Kognitif Değerlendirme Ölçeği), iz sürme testi A, sayı menzili testlerinden daha düşük skorlar aldığı görülmüştür. Testlerin alt grupları ayrıca incelenmiştir. Bu çalışma ortostatik hipotansiyonu olan geriatrik hastalarda kognitif fonksiyonların ortostatik hipotansiyon saptanmayan hastalara göre daha zayıf olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Orthostatic hypotension is defined as a decrease of at least 20 mmHg in systolic blood pressure or at least 10 mmHg in diastolic blood pressure within 3 minutes after standing. Although there are studies examining the relationship between orthostatic hypotension and cognitive functions, there are no definite results. The aim of this study is to investigate the relationship between orthostatic hypotension and cognitive functions in the geriatric population. Two hundred patients who were admitted to the Geriatric Medicine outpatient clinic, Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine were included in the study. Patients with dementia diagnosis, major depression, uncontrolled hypertension, and delirium were excluded from the study. Blood pressure of all patients was measured lying down and in 1st, 3rd, and 5th minutes while standing. All patients underwent neuropsychiatric tests within comprehensive geriatric assessment. The results of laboratory tests were recorded. Orthostatic hypotension is considered as decrease in systolic blood pressure of at least 20 mmHg or in diastolic blood pressure of at least 10 mmHg within 3 minutes of standing. Statistical analyses revealed that the number of patients with orthostatic hypotension was 47 (23.5%). Patients with orthostatic hypotension were found to have lower scores in MMSE (Mini-Mental State Examination), QMCI (Quick Mild Cognitive Impairment Test), MOCA (Montreal Cognitive Assessment Scale), trail making A, digit span tests. Subgroups of tests are also examined. This study shows that cognitive functions in geriatric patients with orthostatic hypotension are worse than patients without orthostatic hypotension.