65 yaş üstü hastalarda ortostatik kan basıncı değişikliklerinin klinik önemi ve etki eden faktörlerin araştırılması
Clinical importance of orthostatic blood pressure changes in patients over 65 years of age and investigation of affecting factors
  1. Tez No: 632374
  2. Yazar: ŞERİFE EMRE ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SOYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortostatik Kan Basıncı Değişiklikleri, Komorbidite, İlaçlar, Semptomlar, Orthostaic Blood Pressure Changes, Comorbidity, Drugs, Symptoms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Ortostatik hipotansiyon; görülme sıklığı yaşla birlikte artar, özellikle kırılgan olan yaşlılarda daha sık gözlenir. Geriatrik hastalarda diyabetes mellitus, kalp yetmezliği, hipertansiyon, malnütrisyon, demans gibi komorbiditelerin sık görülmesi ile ilaç kullanımı da artmıştır. Bu çalışmanın amacı; geriatrik hastalarda ortostatik kan basıncı değişikliklerinin klinik önemi ve etki eden faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 65 yaşın üzerinde olan, herhangi bir sebeple merkezimize başvuran ve dışlama kriteri olmayan hastalar dahil edilerek 1077 geriatrik olgu incelendi. Hastaların yatarken ve ayakta sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri manuel olarak ölçüldü. Hastaların yaşı, cinsiyeti, hastaneye başvuru şikayeti, komorbidite durumları ve kullandığı ilaçlar ile laboratuvar tahlilleri istatistiksel olarak SPSS 22.0 (SPSS Inc.) bilgisayar programı ile analiz edildi. Bulgular: Komorbidite değerlendirildiğinde; serebrovasküler hastalık (SVH) ve hipertansiyonun ortostatik hipotansiyon (OH) ile aralarında anlamlı fark saptanmıştır (p>0.05). Hastaların kullandığı ilaçlardan insülin, antihistaminik, sülfonamidler ile OH arasında belirgin fark tespit edilmiştir. Aynı şekilde sistolik ortostatik hipotansiyon (sisOH), diyatolik ortostatik hipotansiyon (diaOH) ve ortostatik hipertansiyon ile karşılaştırmalar da yapılmıştır. Sonuç: Otonom fonksiyonların bozulması ve kompansatuvar cevapların yetersizliği nedeniyle ortostatik hipotansiyon, geriatrik hastalarda sık görülür. Bu durum yaşla komorbidite durumunun artması ve dolaylı olarak kişinin kullandığı ilaç sayısının artması ile doğru orantılıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The frequency of orthostatic hypotension increases with age, and it is more common especially in the elderly who are fragil. Drug use has also increased in geriatric patients due to frequent comorbidities such as diabetes mellitus, heart failure, hypertension, malnutrition and dementia. The aim of this study is to investigate the clinical importance and the factors affecting orthostatic blood pressure changes in geriatric patients. Material and Method: In the study, 1077 geriatric cases were examined by including patients over 65 years old, who applied to our center for any reason and without exclusion criteria. Systolic and diastolic blood pressure values of patients were manually measured while lying down and standing. Patients' age, gender, hospital admission complaints, comorbidity conditions, medications and laboratory tests were statistically analyzed with SPSS 22.0 of computer program. Results: When comorbidity was evaluated, there was a significant difference between cerebrovascular disease and hypertension with OH (p> 0.05). There was a significant difference between insulin, antihistamine and sulfonamides used by patients with OH. Likewise, comparisons were made with cisOH, diaOH, and orthostatic hypertension (p> 0.05). Conclusion: Orthostatic hypotension is common in geriatric patients due to impaired autonomic functions and inadequate compensatory responses. This situation is directly proportional to the increase in comorbidity conditions and the number of drugs used by the person.