Çalışan kadınların iş-yaşam dengesi üzerine sosyolojik bir analiz: Turizm sektörü örneği
A sociological analysis on the work-life balance of working women: A case of tourism sector
- Tez No: 635930
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş-Yaşam Dengesi, Çalışma Hayatı, Çalışma Hayatında Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Work-Life Balance, Working Life, Women in Working Life, Gender
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tarihin ilk çağlarından Sanayi Devrimine kadar bireyler üretimi evde ya da evin yakınında gerçekleştirmekteydi. Sanayi Devrimi ile birlikte üretimin değişmesi, üretimi evin dışına taşımış ve üretim artık ev ve işi mekansal olarak birbirinden ayırmıştır. Çalışma artık farklı yerlerde, farklı zamanlarda, farklı insan gruplarıyla, farklı norm, davranış ve duygularla gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Çalışmanın giderek önem kazanmasının yanı sıra aile ve sosyal yaşamın da öneminin korunması, iş ve yaşam arasında denge kurma gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Tarihsel süreç içerisinde toplumsal yapıda meydana gelen değişikliklerle birlikte kadının aile ve işteki konumu iyileşmiş olsa da hala cinsiyete dayalı işbölümü varlığını sürdürmektedir. Bu sebeple kadınlar için iş ve yaşam arasında denge kurmak daha zor olmaktadır. Yapılan araştırmada, ataerkil toplum yapısı ve toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle çalışan kadınlar için iş-yaşam dengesi sağlamanın zorlaştığı iddia edilmiştir. Çalışma 5 yıldızlı otellerde çalışan ve kadınlardan oluşan 30 örneklem grubu ile desteklenmiştir. Görüşmeler nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği ile yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda sosyo-demografik özelliklerin, medeni durumun, mesleki statünün, çalışma koşullarının, alınan ücretin, iş ve iş dışı alanlara ayrılan zamanın iş-yaşam dengesi sağlanması konusunda etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Buna bağlı olarak birtakım uygulama ve politika önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
From the early ages, to the Industrial Revolution, production was made by individuals at or near their houses. The change in production due to the Industrial Revolution has moved production out of the house and production has now spatially seperated home and work. Work has now began to take place in different places, at different times, with different groups of people, with different norms, behaviors and emotions. In addition to the increasing importance of the work, protecting the importance of family and social life reveals the need to work and life balance. Although the position of the woman within the family and at the workplace has improved due to the changes in the social structure over time, the division of labor between the sexes continues to exist. Because of this, it is more difficult for women to find balance between work and life. In this research, it was claimed that it is more difficult for women to achieve a work life balance due to the patriarchal social structure and gender. The study was supported by 30 sample groups of women working in 5 stars hotels in Bodrum. Interviews were conducted through in depth interview technique, which is one of the qualitative research methods. In line with the data obtained, it was concluded that socio-demographic characteristics, marital status, professional status, working conditions, wages, time allocated to work and non-work areas are effective in ensuring work-life balance. Accordingly, a number of implementation and policy recommendations have been made.