Teknolojik inovasyonun cinsiyetler arası istihdam üzerindeki etkisi: OECD ülkeleri üzerine ekonometrik bir analiz
The effect of technological innovation on gender employment: An econometric analysis on OECD countries
  1. Tez No: 635972
  2. Yazar: EVİN BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE CÜNEYT OKYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik İnovasyon, Cinsiyetler Arası İstihdam, Süreç İnovasyonu, OECD, Panel Veri Analizi, Technological Innovation, Gender Employment, İnnovation of Process, OECD, Panel Data Anaysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsanlar, içinde bulundukları çevre, doğa ve ortamı daha yaşanabilir kılmak adına değiştirip dönüştürmek ve denetlemek için ticari amaçlı bazı bilgiler üretmektedirler. Ticari amaçlı olması nedeniyle genellikle firmalar kar sağlayabilmek için teknolojik inovasyon yani yeni üretken bilgi ve yatırım yapmaya girişirler. Teknoloji ile ilgili yaşanan gelişmeler sadece üretim yönteminde bir değişikliğe neden olmaz. Aynı zamanda toplumda sosyal, kültürel algı ve değer yargıların değişip dönüşmesinde de etkilidir. Bunlardan biri de istihdamda cinsiyetler arası açığın artmasıdır. Özellikle kadınların teknolojik alanlarda yeteri kadar istihdam edilmemesi ve otomasyon riski taşıyan alanlarda daha baskın olması, teknolojik yenilikler nedeniyle oluşacak istihdam kayıplarına daha fazla maruz bırakmaktadır. Dolayısıyla neredeyse hiçbir ülkede eşit olmayan istihdamda cinsiyetler arası açık, daha da artma riskini taşımaktadır. Bu çalışma teknolojik inovasyon göstergeleri ile cinsiyetler arası istihdam arasındaki ilişkiyi ve teknolojik inovatif gelişmelerin farklı cinsiyet istihdamı üzerinde olumsuz bir etki oluşturup oluşturmadığını, oluşturuyorsa nasıl bir dağılım gösterdiğini tespit etmeyi amaçlamıştır. Bunun için verilerine ulaşılabilen 29 OECD ülkesinde 1996-2017 yılları kapsamında panel veri analizi ile teknolojik inovasyonun kadın ve erkek istihdamı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada yapılan analiz neticesinde elde edilen sonucun literatürün önemli bir kısmıyla paralelik gösterdiği görülmüş, teknolojik yenilikler ile herhangi bir cinsiyet istihdamı üzerinde uzun dönemde ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca süreç ve ürün inovasyonu olarak adlandırılan teknolojik inovasyondan sadece süreç inovasyonunun cinsiyetlerin istihdamı üzerinde pozitif ancak küçük bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bu sonuçların doğrultusunda sadece kısa dönemde teknolojik inovasyon ile istihdam arasında bir ilişki olduğu, uzun dönemde ise herhangi bir ilişkinin olmadığı söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
People produce some commercial information to change, transform and control their environment, nature and environment to make them more livable. As it is for commercial purposes, firms usually attempt to make new productive information and investment in technological innovation in order to gain profit. Technology-related developments do not only cause a change in the production method. It is also effective in changing and transforming social, cultural perception and value judgments in society. One of them is the increase in gender gap in employment. Especially, the fact that women are not sufficiently employed in technological fields and that they are more dominant in areas that have automation risk expose them to more employment losses due to technological innovations. Therefore, the gender gap in uneven employment in almost no country carries the risk of further increase. This study aimed to determine the relationship between technological innovation indicators and gender employment and whether technological innovative developments have a negative impact on different gender employment, and if so, how it has been distributed. For this purpose, the impact of technological innovation on female and male employment was investigated by panel data analysis between the years 1996-2017 in 29 OECD countries whose data are available. As a result of the analysis made in the study, it was seen that the result obtained was in parallel with a significant part of the literature, and it was found that there was no long-term relationship with technological innovations and any gender employment. In addition, from the technological innovation called process and product innovation, only process innovation has been found to have a positive but small impact on the employment of genders. In line with these results, it is possible to say that there is only a relationship between technological innovation and employment in the short term and no relationship in the long term.