Türkiye ve Rusya arasında 2015-2020 yılları arasında yoğunlaşan savunma iş birliğinin Türkiye'nin NATO üyeliğine etkileri
The intensified defense relations between Turkey and Russiaduring the years 2015-2020 and its effects on Turkey'smembership in NATO
- Tez No: 636017
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA TÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, NATO, ABD, Rusya, S-400, Security, NATO, USA, Russia, S-400
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma 2015 - 2020 yılları arasında Türkiye ve Rusya arasında yoğunlaşan askeri ilişkileri ve bu durumun Türkiye'nin NATO'da ki pozisyonuna etkilerini incelemektedir. 2000'li yılların başından itibaren hızlı bir gelişme gösteren Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler, Erdoğan ve Putin liderliğinde siyasi, ekonomik ve askeri bakımdan oldukça ileri bir düzeye ulaşmıştır. Türkiye ve Rusya arasındaki bu iş birliği sürecinin son aşaması olarak askeri alanda da iki ülke önemli bir yakınlaşma içine girmiştir. Türkiye 2019 yılında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almıştır. Bu gelişme beraberinde önemli tartışmalara yol açmıştır. Tarih boyunca defalarca savaşan ve Soğuk Savaş boyunca da iki ayrı safta yer almış olan Türkiye ve Rusya'nın ilişkilerindeki bu derinleşme ve genişleme karşısında ABD ve NATO'dan ciddi tepkiler gelmiştir. ABD Türkiye'yi F-35Ortak Savaş Uçağı Projesi'nden çıkartmıştır. Türkiye ise buna karşın Rusya'dan Su-57 savaş uçağı satın almayı gündemine aldığını açıklamıştır. Bu çalışmada Türkiye'nin Rusya ile askeri konularda yakınlaşmasının nedenleri detaylı şekilde ele alınarak karşı ve destekleyici argümanlar incelenmiştir. 'Türkiye'nin askeri alımlarda Rusya'ya yönelmesi zorunlu olarak ortaya çıkan rasyonel bir davranış mıdır, yoksa tepkisel bir karar mıdır?' sorusuna odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study reviews the recent strengthening of military relations between Turkey and Russia from 2015 through to 2020 and the effect this has had on Turkey's position in NATO. Since the early 2000's there has been a significant and relatively rapid development in bilateral relations between the two countries, reaching a fairly advanced level under the leadership of presidents Erdoğan and Putin. The most recent development in the cooperation between Turkey and Russia is in the military field, where the two countries have entered a significant rapprochement. For example, in 2019 Turkey purchased S-400 air defence systems from Russia. However, these developments have significantly influenced Turkey's relationship with NATO and its allies, particularly the USA, leading to extensive discussions and a souring of relations. The expansion and deepening of military ties between Turkey and Russia, historically two warring nations who were in opposing alliances during the Cold War, has led to serious reactions from the USA and NATO. The USA expelled Turkey from the F-35 joint fighter jet programme. In return, Turkey announced its intention to buy Su-57 fighter aircrafts from Russia. In this study, the reasons behind this military rapprochement between Turkey and Russia are addressed in detail, with examination of both supporting and opposing arguments. The discussion focusses on whether Turkey's choice of Russia for purchase of military equipments is a rational decision or rather a reactionary one.