Demir redoks bataryalarda sülfür katkılı, azot katkılı ve klor katkılı grafen esaslı elektrotların incelenmesi
Investigation of sulphur doped, nitrogen doped and chlorine doped graphene based electrodes for iron redox flow batteries
- Tez No: 636095
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Graphene Electrode, Electrochemistry, Cyclic Voltammetry, Redox Flow Battery, Energy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Redoks akışkan bataryalar iyi enerji verimi, esnek yapıları, uzun döngü ömrü, basit kontrol ve monitör sistemleri, bakım maliyetlerinin düşüklüğü ve doğa dostu yapısıyla avantajlarına istinaden iyi ilgi görmektedirler. Demir esaslı bataryalarda akışkan bataryaların bir türüdür. Grafit esaslı elektrotlar, batarya sistemlerinde elektrot materyali olarak kullanıldığından beri, geliştirilen elektrot içerikleri batarya performansını arttırmaktadır. Bu çalışmada grafen esaslı elektrotlar, demir redoks batarya için elektrot materyali olarak geliştirilmiştir. Dönüşümlü voltametri (CV) analizlerinde, anodik ve katodik akımlar ile kapasiteleri incelenmiştir. Elektrotların yüzey morfolojisi taramalı elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Batarya sistemlerinde maliyeti düşük, doğa dostu, yüzey aktif ve yüzey alanı açısından etken, iyi optik özellik gösteren bir elektrot olan grafen elektrotların tek basamakta sentezi ve demir batarya için karakterizasyonu yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Grafen Elektrot, Elektrokimya, Dönüşümlü Voltametri, Redoks Akışkan Batarya, Enerji
Özet (Çeviri)
Redox flow batteries are taken great attention due to their advantages such as great energy efficiency (up to 80%), flexible design, long cyclic life, simple control and monitoring system, low maintenance cost, and eco‐friendly structure. Iron based flow battery is a type of the flow batteries. Electrode materials play key role in this type of battery for the performance of the battery. Although graphite-based electrodes can be used as electrode materials in the battery system, novel electrode components can improve the performance of the battery. In this study, graphene-based electrodes were prepared and used as electrode materials of the iron flow battery. In cyclic voltammetric (CV) analysis, currents and capacities of anodic and cathodic peaks were investigated. The surface morphology of the electrodes was also investigated by using of scanning electron microscopy. In battery systems, graphene electrodes, which is a cost-effective, environmentally friendly, surface active and surface area options, an electrode with good optical properties, are synthesized in one step and characterized for iron battery.