Laparoskopik kolesistektomi ameliyatlarında USG eşliğinde transversus abdominis plan(TAP) blok ile cerrahi sahaya lokal anestezik infiltrasyonu uygulamasının postoperatif analjezi ihtiyacına etkisinin karşılaştırılması
The effect of the application of local anesthetic infiltration to the surgery field with usg-accompanying a transversus abdominis plan (TAP) in laparoscopic cholecstectomy operations on the need for postoperative analgesia
  1. Tez No: 636111
  2. Yazar: MUSTAFA KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM ABUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Transversus Abdominis Plane Bloğu, Ağrı, İntraperitoneal Lokal Anestezik İnfiltrasyonu, Transversus Abdominis Plane Block, Pain, Intraperitoneal Local Anesthesia Infiltration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç : Bu çalışmada, laparoskopik kolesistektomi olgularında Ultrason eşliğinde yapılan Transversus Abdominis Plane (TAP) bloğu ile intraperitoneal lokal anestezik infiltrasyonunun postoperatif 24 saat içerisindeki opioid tüketimine ve ağrı düzeylerine etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisinde Laparoskopik Kolesistektomi operasyonu planlanan 18-70 yaş arası ASA I -II , erkek ve kadın 60 hastanın verileri çalışmaya alındı. Hastalar ameliyathaneye geliş sırasına göre 1. Hasta TAP blok grubuna (TAP grubuna), 2. Hasta Safra Kesesi Yatağına Lokal Anestezik İnfiltrasyonu grubuna (İntraperitoneal grubuna), 3. Hasta Kontrol grubuna alındı. Tüm hastalar rutin ortalama arteryel basınç (OAB), kalp tepe atımı (KTA), oksijen saturasyonu (SpO2) monitorizasyonu sonrası, 5mg/kg tiyopental sodyum, 2 μg/kg fentanil ve 0,5 mg/kg rokuronyum intravenöz (İV) olarak uygulandı ve entübasyon yapıldı. TAP bloğu grubundaki hastalara anestezi indüksiyonu sonrası, cerrahi insizyon öncesi TAP bloğu uyguladık. İntraperitoneal lokal anestezi grubuna cerrahi ekip tarafından safra kesesi çıkarıldıktan sonra safra kesesi yatağına bupivakain infiltrasyonu yapıldı. Tüm hastalara operasyon sırasında safra kesesi çıkarıldıktan sonra 1 mg/kg tramadol İV olarak verildi. Postoperatif tüm hastalara hasta konrollü analjezi (HKA) cihazı takıldı. Hasta kontrollü analjezi cihazı ile 300 mg tramadol/100 cc medifleks içinde 10 mg bolus doz, 15 dakika kilitli kalma süresi ile uygulandı. Hastaların peroperatif 5., 15., 30., 45. ve postoperatif 15. dakika kalp tepe atımı (KTA), ortalama arteryel basınç (OAB) değerleri takip formuna kaydedildi. Ameliyat sonrası 1, 2. 4, 8. ve 24. saat hastaların NRS ağrı skorları (Numeric Rating Scale 0–10) kaydedildi. Ameliyat sonrası 24.saatte kullanılan opioid analjezik miktarı (mg) ve ek analjezik ihtiyacı (parasetamol 1000 mg) olgu rapor formuna kaydedildi. Bulgular: İntraperitoneal, TAP blok, kontrol grubunda hastaların yaşları, VKİ değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. İntraperitoneal, TAP blok, kontrol grubunda perop 5.dakika, perop 30.dakika, perop 45.dakika, postop 15.dakika OAB ve KTA anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. İntraperitoneal ve TAP blok gruplarında 1.saat, 2.saat, 4.saat, 8.saat, 24.saat NRS değeri kontrol grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. İntraperitoneal ve TAP blok grubu arasında 1.saat, 2.saat, 4.saat, 8.saat, 24.saat NRS değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. İntraperitoneal, TAP blok, kontrol grubunda toplam tramadol miktarı anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. Sonuç: Sonuç olarak, bu parametrelere bakıldığında TAP blok uygulamasının intraperitoneal lokal anestezi uygulamasıyla benzer analjezik etkinliği bulunmuş olup kontrol grubuna göre her 2 grupta da daha etkili analjezi sağladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the effect of ultrasound-guided transversus abdominis plane (TAP) block and intraperitoneal local anesthetic infiltration on opioid consumption and pain levels within postoperative 24 hours in laparoscopic cholecystectomy cases. MaterialsandMethods: Data of 60 patients, ASA I -II, male and female, aged 18-70, who planned to undergo laparoscopic cholecystectomy at Istanbul Training and Research Hospital General Surgery Service, were included in the study. Patients were recruited to the 1st patient TAP block group (Group TAP), the 2nd Patient to the Local Anesthetic Infiltration group (Group Bupivacaine), and the 3rd patient control group according to the order of arrival at the operating room. All patients were administered 5mg / kg thiopental sodium, 2 μg / kg fentanyl and 0.5 mg / kg rocuronium intravenously (IV) after routine mean arterial pressure (MAP), heart peak (KTA), oxygen saturation (SpO2) monitoring and intubation was done. We applied TAP block to patients in the TAP block group after induction of anesthesia and before surgical incision. After removal of the gall bladder by the surgical team, bupivacaine infiltration was performed in the gall bladder bed in the intraperitoneal local anesthesia group. All patients were given 1mg / kg tramadol IV after removal of the gall bladder during the operation. Patient-controlled analgesia (PCA) device was attached to all patients postoperatively. The patient was administered a 10 mg bolus dose in a 300 mg tramadol/100 cc mediflex with a controlled analgesia device, with a 15 minute lock time. The peroperative 5th, 15th, 30th, 45th, and 15th postoperative minutes of heart peak (KTA), mean arterial pressure (MAP) values were recorded on the follow-up form. NRS pain scores (Numeric Rating Scale 0–10) of patients at 1, 2, 4, 8 and 24 hours postoperatively were recorded. Opioid analgesic amount (mg) and additional analgesic requirement (paracetamol 1000 mg) used at the 24th hour postoperatively were recorded in the case report form. Results: Bupivacaine, TAP block, ages and BMI values of the control group did not differ significantly (p ˃ 0.05). Bupivacaine, TAP block, perop 5 minutes, perop 30 minutes, perop 45 minutes, postop 15 minutes OAB and KTA did not differ significantly (p ˃ 0.05) in the control group. In the Bupivacaine and Tap block groups, the 1 hour, 2 hour, 4 hour, 8 hour, 24 hour NRS values were significantly lower (p ˂ 0.05) than the control group. The NRS value between the bupivacaine and TAP block group did not differ significantly (p ˃ 0.05) between the 1 hour, 2 hour, 4 hour, 8 hour, 24 hour. Bupivacaine, TAP block, total tramadol amount in the control group did not differ significantly (p ˃ 0.05). Conclusion: As a result, when looking at these parameters, TAP block application had similar analgesic efficacy with intraperitoneal local anesthesia, and it was found that they provided more effective analgesia in both groups compared to the control group.