Acil servis yetişkin yeşil alan hastalarının muayene olmak için acil servisi tercih etme nedenlerinin araştırılması ve bu hasta grubunun aile hekimliğine bakış açılarının incelenmesi
Investigation of the reasons why adult green field patients prefer emergency service for examination and examining the perspectives of this patient group on family medicine
- Tez No: 636112
- Danışmanlar: UZMAN HÜSEYİN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, İlk ve Acil Yardım, Family Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, acil olmayan başvuru, aile hekimliği, emergency department, non-urgent use, family medicine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servislere acil olmayan başvurular hem verilen hizmet kalitesinin düşmesine hem de aşırı yoğunluğa neden olmaktadır. Acil olmayan başvuru nedenlerinin doğru bir şekilde tespiti ve birinci basamağın etkin kullanımı sorunun çözülebilmesinde önemlidir. Bu çalışmada acil servise acil olmayan nedenlerle başvuran hastaların muayene olmak için acil servisi tercih nedenleri ve bu hasta grubunun aile hekimliğine bakış açılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı kesitsel tipteki çalışma 1 Mart 2020 – 15 Mart 2020 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis yetişkin yeşil alan hastası olarak triyaj edilen 236 hasta üzerinde yapılmıştır. Sosyodemografik veriler kaydedildikten sonra acil servisi tercih nedenleri, şikayetlerin yönetimi ve aile hekimliğine bakış açıları ile ilgili sorular içeren yapılandırılmış veri toplama formu tüm katılımcılara uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 236 kişinin yaş ortalaması 36,31±12,27 idi. Katılımcıların acil servisi tercih etme nedenleri sıklık sırasında göre 'acil serviste hekime ve sağlık hizmetlerine ulaşımın daha kolay olması', 'damardan ya da kas içine ilaç tedavisi alınma gerekliliği düşüncesi' ve 'polikliniklerden randevu bulamama' idi. Düşük eğitimliler ve çalışmayanlar acil servise daha sık başvurma eğilimindeydi. Katılımcılar genel olarak aile hekiminden ve aile hekimliğinde sunulan genel tedavi hizmetlerinden orta-iyi derecede memnunken, aile sağlığı merkezindeki olanakları acile başvurdukları mevcut hastalıklarının tedavisi için orta-kötü olarak tanımlamaktaydı. Katılımcıların son 1 yıldaki acil servise başvuru sayılarını etkileyen bağımsız risk faktörleri 'durumunu daha acil hissetme', 'şikayet süresinin uzunluğu', 'aile hekimliğindeki genel tedavi hizmetlerinden memnun olmama', 'acil serviste hekime ve sağlık hizmetlerine ulaşımın daha kolay olduğunu düşünme' ve 'acil servisin ücret bakımından daha uygun olduğunu düşünme' olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Toplum acil servis başvurusu gerektirmeyen durumlar hakkında tüm imkanlar kullanılarak bilgilendirilmelidir. Aile hekimliği birimleri tedavi hizmetleri, laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri, fiziki koşullar gibi yönlerden güçlendirilmelidir. Birinci basamakta iyi bir iletişimle ve aile hekimliği çekirdek yeterlilikleri ışığında en kaliteli hizmetin sunulmaya çalışılması hastaların aile hekimliğini daha çok kullanmasını sağlayacaktır ve acil servisteki gereksiz kalabalığı azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Non-urgent applications to the emergency departments cause both overcrowding and decrease in the quality of service provided . It is crutial to correctly identify the causes of non-urgent applications and to use the primary care effectively in solving this problem. In this study, it was aimed to investigate the reasons for preference of non-urgent emergency department applications of patients and their perspective on primary care. Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted on 236 patients who were triaged as an adult green field patient in Adana City Training and Research Hospital between March 1, 2020 and March 15, 2020. After the socio-demographic data were recorded, a structured data collection form was applied to all participants, including questions about the reasons for emergency department preference, management of complaints, and their perspective on primary care. Results: The mean age of the 236 participants was 36.31±12.27 years. The leading reasons for the participants to prefer the emergency department were“easier access to the physician and health services in the emergency department”,“the idea of the need for intravenous or intramuscular treatment”and“unable to make an appointment from the outpatient clinics”. Low educated and non-employed people tended to apply to the emergency room more frequently. Participants had moderate to high satisfaction regarding their family physicians and the general treatment services provided in primary care services. They also had low to moderate satisfaction regarding the facilities present in primary care for the treatment of the current illness for which they have applied to the emergency department. Independent risk factors affecting the number of applications to the emergency department in the last 1 year were 'feeling more urgent', 'duration of the complaint', 'dissatisfaction with general treatment facilities in primary care', 'opinion that access to the physician and health services in the emergency department is easier' and 'opinion that the emergency department is more affordable in terms of wage'. Conclusion: The community should be informed about situations that do not require an emergency department aplication, using all opportunities. Primary care services should be strengthened in terms of treatment services, laboratory and imaging services and physical conditions. Providing services in the primary care with good communication and in light of the core competencies of family medicine will enable patients to use primary care services more and reduce unnecessary crowd in the emergency department.