Babaları tarafından cinsel istismara maruz bırakılan kız çocuk annelerinin öznel yaşantılarının nitel olarak incelenmesi
A qualitative investigation on the subjective experiences of the mothers who have sexually abused girls by their fathers
  1. Tez No: 636164
  2. Yazar: ÖZGE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT ULUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Baba kız cinsel istismarı, aile içi cinsel istismar, istismar sürecinde anne olmak, yorumlayıcı fenomenolojik analiz, nitel analiz, Father- daughter incest, intrafamilial sexual abuse, being a mother in the process of abuse, interpretative phenomenological analysis, qualitative analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çocuğa karşı şiddet, bir insan hakkı ihlalidir. Çocuk üzerinde kısa ve/veya uzun süreli etkileri bulunabilmektedir. Maruz bırakılan şiddet sadece çocuğu değil, aynı zamanda ailedeki diğer bireyleri etkileme olasılığına sahiptir. Bu tez çalışması kapsamında aile içinde cinsel istismara maruz bırakılan kız çocukları annelerinin öznel deneyimleri derinlemesine araştırılması amaçlanmıştır. Babaları tarafından cinsel istismara maruz bırakılan kız çocuğu olan üç anneyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde annelerin istismar açığa çıkmadan önceki dönemde mevcut şüpheleri, istismar açığa çıktıktan sonra duygusal ve davranışsal tepkileri, süreçte nelerle ilgili olarak zorlandıkları ve çocuklarına ilişkin gözlemlerini içeren sorulara yanıt aranmıştır. Görüşmeden elde edilen veriler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) ile değerlendirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda (1) İstismarın yaşanmasına zemin hazırlayan mevcut risk etmenleri“ üst teması ”Cinsel istismar öncesinde aile içi şiddetin olması“, ”Kök aile desteğinin olmaması“, ”Gönüllü yapılmayan evlilik“, ”Çocuğun evliliğin kurtarıcısı olarak görülmesi“ ve ”Kadın ve eş rolüne ilişkin yargılar ve yüklemeler“ alt temaları ile; (2) İstismarın gün yüzüne çıkması üst teması ”Annenin şüphelenme süreci: Acaba bu doğru olabilir mi?“, ”Adli süreçleri başlatmayı engelleyen tehditler“ ve ”Çocuğun istismarı saklama sebeplerinden biri: Annem üzülmesin“ alt temaları ile; (3) İstismarın sürecinde anne olmak üst teması ”İstismar sürecinde annelerin hissettikleri“, ”Annelerin çocuklarını ve kendilerini koruma çabası“ ve ”İstismar yaşantısının annelerin sağlığına yansıması“ alt temaları ile; (4)”Annenin gözünden bu süreçte çocukta gelişen psikolojik sorunlar“ üst teması; (5)”İstismar yaşantısı ortaya çıktıktan sonra süreci zorlaştıran etmenler“ üst teması ”Sosyal ve kurumsal destek yoksunluğu“, ”Sisteme güvensizlik“ ve ”Hukuki sürecin zorluğu ve uzunluğu" alt temaları ile beş üst tema elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, alanyazın doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence against children is a violation of human rights. Also it could affect the child through short and / or long-term. Exposure to violence not only affects the child, but also has the possibility of affecting other individuals in the family. Within the scope of this thesis, it is aimed to investigate the subjective experiences of the mothers of girls who are exposed to sexual abuse within the family. Semi-structured interviews were conducted with three mothers, who were girls who were subjected to sexual abuse by their fathers. In these interviews, answers were sought for questions including mothers' current suspicions before the exploitation was exposed, their emotional and behavioral responses after the exploitation was exposed, the areas of difficulty they had experienced during this process and their observations about their children. The data obtained from the interview were evaluated by Interpretive Phenomenological Analysis (IPA). As a result of the analysisof the top themes, (1) The existing risk factors that underpin the abuse (sub-themes: Domestic violence before sexual abuse, Lower support from close members of the family of the mothers (family root), Marriage without woman's approval, The child is seen as the savior of marriage , Judgments and attributions related with women and spouse role); (2) Emergence of abuse (sub-themes : The mother's suspicious process: Could this be true?, Threats that prevent forensic processes from starting and One of the reasons for the child to hide abuse: Don't worry my mom); (3) Being a mother in the process of abuse (sub-themes:“Feelings of mothers during abuse”,“Mothers' efforts to protect themselves and their children”and“ Effect of the abuse experience to mothers' health)”; (4)Emergent psychological problems in the child during this period from the mother's perspective ; (5) Factors that make the process difficult after the abusive experience disclosures (sub-themes: Lack of social and institutional support, Insecurity to the system and Difficulty and length of the legal process). The findings are discussed in line with the literature.