Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesine başvuran çocuk istismarı olgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of child abuse cases applied to Çukurova University Faculty of Medicine
- Tez No: 896227
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı, cinsel istismar, fiziksel istismar, ihmal, ensest, Child abuse, sexual abuse, physical abuse, neglect, incest
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesine Başvuran Çocuk İstismarı Olgularının Retrospektif Değerlendirilmesi Giriş: Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran çocuk istismarı vakalarını retrospektif olarak incelemeyi ve olguların demografik özellikleri ile istismar sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2005-2022 yılları içinde başvuran, 2071 istismara uğramış çocuğun dosyalarını kapsayan tek merkezli bir tanımlayıcı çalışmadır. Veriler, hasta bilgi formları kullanılarak toplanmış ve istatistiksel analizler Jamovi programı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: İncelenen vakaların çoğunun kız çocuklardan oluştuğu (% 80,1) ve ortanca yaşlarının 14 yıl olduğu bulunmuştur. Çocukların % 47,4'ü 7-14 yaş aralığındayken, %4 6,9'u 15 yaş ve üzerindedir. Eğitim seviyeleri genellikle ilkokul düzeyindedir ve % 12,9'unun zeka geriliği bulunmaktadır. Annelerin çoğunun eğitimi düşük ve % 88,4'ü çalışmamaktadır; babalar ise genellikle çalışmakta ve eğitim seviyeleri daha yüksektir. Fiziksel istismar oranı % 16,8 olup, en fazla baba (% 33,8) ve anne (%2 4,7) tarafından yaşanmıştır. İhmal vakaları % 41,8 ile yaygındır ve en sık eğitim, sağlık ve temizlik ihmalleri görülmüştür. Cinsel istismar oranı % 43,8 olup, genital penetrasyon en sık rastlanan türdür. Cinsel istismar genellikle tanıdık kişiler tarafından gerçekleştirilmiş ve % 72,7'sinde zor kullanma, % 55,5'inde alıkoyma ve %50,6'sında tehdit görülmüştür. Cinsiyet açısından, kız çocuklarının yaş ortanca değerleri ve kardeş sayıları erkeklerden daha yüksek bulunmuş ve bu farklar istatistiksel olarak anlamlıdır. Kızlarda zekâ geriliği oranı, fiziksel istismar sıklığı ve cinsel istismar türleri erkeklere göre daha yüksektir. Ayrıca, kız çocuklarının cinsel istismar yaşının daha küçük olduğu, genital muayene bulgularının ve cinsel istismar tekrarlama oranlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Fiziksel istismar mağdurları, ailelerinden adli yardım talep etme oranlarının düşük olduğu ve ailelerinin destekleyici yaklaşımlarının az olduğu gözlemlenmiştir. İstismar mağdurları genellikle ailelerinden ayrılmış, eğitimleri aksamış ve çevre baskısına maruz kalmışlardır. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen veriler, çocuk istismarının önlenmesi ve mağdurlara yönelik destek süreçlerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Cinsel istismar konusunda toplumda daha fazla farkındalık yaratmak, hukuki süreçleri hızlandırmak ve raporlama mekanizmalarını güçlendirmek, uzun vadede istismar vakalarının azaltılmasına katkı sağlayabilir. Gelecekte yapılacak çalışmalar, sosyo-kültürel faktörlerin daha ayrıntılı incelenmesi ve bu bulguların farklı toplumlarda nasıl yankı bulduğunun analiz edilmesiyle, çocuk istismarı ile mücadelede daha etkili stratejilerin geliştirilmesine olanak tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective Evaluation of Child Abuse Cases Applied to Çukurova University Faculty of Medicine Introduction: This study aims to retrospectively examine child abuse cases presenting to Çukurova University School of Medicine and evaluate the demographic characteristics and abuse outcomes of these cases. Materials and Methods: The study is a single-center descriptive study that includes the files of 2,071 abused children who presented in the last 10 years. Data were collected using patient information forms, and statistical analyses were performed using the Jamovi software. Results: The majority of the examined cases were girls (80.1%), with a median age of 14 years. Among the children, 47.4 % were in the 7-14 age range, and 46.9 % were 15 years and older. Education levels were generally at the primary school level, and 12.9 % had intellectual disabilities. Most mothers had low education levels, and 88.4 % were unemployed, while fathers were generally employed with higher education levels. The rate of physical abuse was 16.8 %, predominantly inflicted by fathers (33.8 %) and mothers (24.7 %). Neglect cases were prevalent at 41.8%, with the most common forms being educational, health, and cleanliness neglect. The rate of sexual abuse was 43.8 %, with genital penetration being the most frequently observed type. Sexual abuse was mostly perpetrated by acquaintances, with 72.7 % involving coercion, 55.5 % involving confinement, and 50.6 % involving threats. Gender-wise, girls had higher median ages and numbers of siblings compared to boys, and these differences were statistically significant. Girls had higher rates of intellectual disabilities, physical abuse frequency, and types of sexual abuse compared to boys. Additionally, girls experienced sexual abuse at a younger age, and had higher genital examination findings and rates of repeated sexual abuse. Victims of physical abuse often had low rates of seeking legal aid from their families and had limited supportive family approaches. Abuse victims generally faced family separation, interrupted education, and societal pressure. Conclusion: The data obtained from this study highlight the need for improved prevention and support processes for child abuse victims. Increasing public awareness about sexual abuse, accelerating legal processes, and strengthening reporting mechanisms could contribute to a reduction in abuse cases in the long term. Future research should focus on a more detailed examination of socio-cultural factors and analyze how these findings resonate across different communities, which will enable the development of more effective strategies for combating child abuse.