Okul öncesi öğretmen ve öğretmen adaylarının müzik eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik tutumları
Pre-school teachers and teacher candidates' attitudes towards using technology in music education
  1. Tez No: 636175
  2. Yazar: EZGİ DÜRİYE ÇÖREKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHAT BURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Müzik Eğitiminde Teknoloji Kullanımı, Tutum, Okul Öncesi Öğretmenleri, Music Education, Using Technology in Music Education, Attitude, Preschool Teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmeni ve öğretmen adaylarının müzik eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik tutumlarını ortaya koymaktır. Araştırmada ayrıca okul öncesi öğretmenleri ve okul öncesi öğretmen adaylarının tutumlarının, onların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğinin ortaya çıkarılması ve okul öncesi öğretmenleri ve öğretmen adaylarının müzik eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Antalya ilinin Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez ilçelerinde özel, devlet ve belediyelere ait okul öncesi kurumlarında görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenleri ve 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü 4. Sınıfta okuyan okul öncesi öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Araştırmada veriler“Müzik Eğitiminde Teknoloji Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği”,“Müzik Eğitiminde Teknoloji Kullanımına Yönelik Görüşler Anketi”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya toplamda 104 okul öncesi öğretmeni ve 76 okul öncesi öğretmeni adayı katılmıştır. Bu araştırmada analiz için Betimsel İstatistikler, Mann Whitney U, ANOVA, Kruskal Wallis, Pearson Korelasyon Katsayısı, İçerik Analizi kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgular sonucunda okul öncesi öğretmeni ve okul öncesi öğretmen adaylarının müzik eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik tutumunun olumlu olduğu tespit edilmiştir. Demografik özelliklere bakıldığında ise Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Pearson Korelasyon Katsayısı ve ANOVA testi sonuçlarına göre katılımcıların cinsiyeti, okul öncesi öğretmeni veya öğretmen adayı olma, yaş, tecrübe, öğretmenlerin çalıştığı ilçe, öğretmenlerin çalıştığı kurum, enstrüman çalabilme, müzik öğretiminde yeterlilik, müzik öğretiminde teknoloji kullanımında yeterlilik değişkenlerine göre müzik öğretiminde teknoloji kullanımına yönelik tutum puanlarının anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. İçerik analizi aracılığıyla okul öncesi öğretmeni ve öğretmen adaylarının müzik eğitiminde teknoloji kullanımına yönelik görüşleri temalara ayrılmıştır. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış, araştırmanın sınırlılıkları ve gelecekte yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the attitudes of preschool teachers and teacher candidates towards using of technology in music education. The study also aimed to determine whether pre-school teachers and pre-school teacher candidates differ significantly depending on demographic characteristics and the views of preschool teachers and teacher candidates towards using of technology in music education. The study group of this research were of the pre-school teachers studying in private, public and municipal preschool institutions in Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez districts of Antalya province and pre-school teacher candidates from Department of Early Childhood Basic Education, Faculty of Education at Akdeniz University in the 2019-2020 academic year. The data were collected by using the“Attitude towards Using Technology in Music Education”,“Open-Ended Question Survey for the Use of Technology in Music Education”and“Personal Information Form”in the study. A total of 104 pre-school teachers and 76 pre-school teacher candidates participated in the study. In this study Descriptive Statistics, Mann Whitney U, ANOVA, Kruskal Wallis, Pearson Correlation Coefficient, Content Analysis were used for statistical analysis. The result of the descriptive statistics revealed that pre-school teachers and pre-school teacher candidates have positive attitudes towards using of technology in music education. The results of Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Pearson Correlation Coefficient and ANOVA tests show no significant differences between the participants with regard to being their pre-school teacher or teacher candidate, age, experience, the district, the ability of playing instruments, proficiency in music education and attitudes towards proficiency using of technology in music education. The content analysis were used to divide pre-school teachers and teacher candidates' views on the using of technology in music education into themes. The findings were discussed in the light of the literature. The limitations of the research and suggestions were provided for the future research.