Din felsefesi açısından ölüme yakın tecrübe
Near-death experiences in the terms of philosophy of religion
- Tez No: 636330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÖZALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ölüme Yakın Tecrübe, Tanrı, Dinî Tecrübe, Ölüm Sonrası Yaşam, Near-Death Experiences, God, Religious Experience, Life After Death
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmamızda ölüme yakın tecrübeyi tıbbın değerlendirme yaklaşımlarından farklı bir yöntemle, felsefenin penceresinden görmeye gayret ettik. Böylelikle bu çalışmamızda ölüme yakın tecrübe kavramının ne anlama geldiğini, hakkında ilk defa ne zaman ve kimler tarafından çalışmalar yapıldığını, paranormal çalışmalar ile bağlantısının ne olduğunu, nasıl popüler bir konuya dönüştüğünü, hakkında yapılan bilimsel çalışmalara ve tecrübelerle ilgili değerlendirmelere yer verdik. Ölüme yakın tecrübe problemini incelemek için temin ettiğimiz yabancı kitaplarda tecrübelere dair herhangi bir eleştiriye rastlamadığımız için probleme dini tecrübeyle olan benzerlikleri üzerinden değerlendirmeye çalıştık. Ölüme yakın tecrübeye dair anlatılanlardan ve araştırmalardan elde ettiğimiz bilgileri rasyonel, tutarlı ve objektif bir yaklaşımla inceleyerek problemin gerçekliğini felsefî bir bakış açısıyla yorumlamaya gayret gösterdik. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda ölüme yakın tecrübenin ölüm sonrası yaşamın empirik bir boyutu olduğuna ilişkin olumlu bir yargıya vardık.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to see near-death experiences through a different method from the evaluation approaches of medicine, from the window of philosophy. Thus, in this study, we included what the concept of near-death experiences means, when and by whom the studies were conducted for the first time, what was the relationship with paranormal studies, how it becames a popular topic, scientific studies and evaluations about the experiences. Cause of we couldn't find any criticism about the experiences in the foreign books, we tried to examine near-death experiences problem through their similarities with religious experience. We tried to comment the reality of the problem from a philosophical point of view by examining the information we have obtained from the experiences and researches about near-death experiences with a rational, consistent and objective approach. As a result of our evaluations, we had a positive judgment that the near-death experiences are an empirical dimension of life after death.