Matematik dersi için tasarlanan eğitsel kaçış oyununun öğrencilerin matematik ders başarısına etkisi ve kaçış oyununa yönelik görüşleri
The effect of educational escape room game designed for mathematics course on students' achievement and students' opinions about escape room game
  1. Tez No: 636349
  2. Yazar: HÜVEYDA TÜKLE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Oyun, Eğitsel Oyun, Oyun Tabanlı Öğrenme, Eğitsel Kaçış Oyunu, Mathematics, Game, Educational Game, Game-Based-Learning, Educational Escape Game
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çocuklar için oyun vazgeçilmez bir gerçektir. Oyunun çocuk gelişimine etkisi oldukça yüksektir. Çocukların çevrelerinde birçok oyun türleri bulunmaktadır ve bu oyunların hepsinin farklı özellikleri vardır. Geçtiğimiz 20 yılda oyun temelli öğrenme ile ilgili birçok çalışma yapılmış olup oyunun çocukların akademik başarılarını ve motivasyonlarını olumlu yönde etkilediğine dair sonuçlar bulunmuştur. Bu çalışmada da oyunun farklı bir türü olan kaçış oyunları matematik dersine entegre edilmiştir. Bu amaçla 6. sınıf matematik dersinin kazanımlarına yönelik 2 eğitsel kaçış oyunu tasarlanmış, geliştirilmiş ve değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol grubundan oluşan bu çalışmada, deney grubu öğrencileri dersin matematik kazanımlarıyla ilgili bulmacalardan oluşan kaçış oyununu toplamda 8 saat süren 4 haftalık ders sürecinde takımlar halinde oynamışlardır. Kontrol grubu öğrencileri ise aynı süreçte dersteki müfredatta yer alan aynı kazanımlarla ilgili etkinliklere devam etmişlerdir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarıları incelendikten sonra, deney grubundaki 6 öğrenciyle görüşme yapılmıştır. Çalışmanın bulguları analiz edildiğinde deney grubu öğrencilerinin akademik başarılarında kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı bir şekilde fark oluştuğu ve öğrencilerin oyun esnasında eğlendikleri, oyunu ilgi çekici buldukları, öğrenmelerini kalıcı hale getirdiğini ve dersteki soruları çözerken nasıl bir yol izleyeceklerini fark ettikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Games are an essential reality for children. And games have a tremendous effect on a child's development. There are various types of games around children and each one has different characteristics. There have been many studies regarding game- based-learning in the past 20 years and games have been proved to have a positive effect on children's academic success and motivation. This study integrates escape games into the Mathematics curriculum. 2 educational escape games with respect to the desired learning outcomes of the 6th grade have been designed, developed, and evaluated. The study is composed of a control group and a experimental group. The experimental group played the escape game that was structured to achieve the desired learnings of the course for a total of 8 hours over the course of 4 weeks as teams. The control group continued their regular curriculum with the same desired learnings. 6 students from the experimental group were interviewed after analyzing the academic achievements of both groups. It was realized that the experimental group students had a significantly more successful outcome over the control group as the experimental group had fun, found the game interesting, learned the desired outcome permanently, and improved their problem-solving skills during the class.