Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde kullanılan soğuk sprey ve germe, kuru iğneleme ve eswt tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 636355
  2. Yazar: ELİF UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAZIL KULAKLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER FATİH SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Kuru iğneleme, Miyofasiyal ağrı sendromu, Soğuk sprey ve germe, Spray and stretching, Dry needling, Extracorporeal shock wave therapy, Myofascial pain syndrome
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Miyofasiyal Ağrı Sendromu (MAS), kronik ağrıya neden olan en yaygın durumlardan biridir. Etkili tedavi yöntemi hakkında kesin bir uzlaşmaya varılamamıştır. Çalışmamızda, MAS tedavisinde soğuk sprey+germe (SG), extracorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ve kuru iğneleme (Kİ) uygulamalarını birbirleriyle kıyaslamayı amaçladık. Çalışmaya 76 kadın (%84,4) 14 erkek (%15,6) olmak üzere toplam 90 MAS tanılı hasta kabul edildi. Hastalar gruplara bilgisayar programı aracılığıyla rastgele alındı. SG tedavisi 28 hastaya; ESWT tedavisi (1,5 bar-10 Hz-1000 atım) 33 hastaya;Kİ tedavisi (22 gauge, 30 mm enjektör ucu ile) 29 hastaya; haftada bir defa olmak üzere toplamda 3 kez uygulandı. Katılımcılar, Vizüel Analog Skala (VAS), KısaForm 36 (SF-36) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE), ölçekleri ile tedavi başlangıcından hemen önce, tedavi sonrası birinci haftada ve tedavi sonrası üçüncü ayda olmak üzere toplamda 3 kez değerlendirildi. Tüm gruplarda, VAS, SF-36 skorlarında her iki kontrolde anlamlı iyileşmeler mevcuttu. BDE'de ise tedavi sonrası 3. ayda yalnızca Kİ'de iyileşme saptandı. VAS aktivite skorunu azaltmada Kİ, ESWT'ye göre her iki kontrolde de istatistiksel olarak anlamlı derecede üstün bulunurken, SG ile aralarında fark saptanmadı. SF-36 fiziksel fonksiyon alt grubunda, tedavi sonrası birinci haftada, Kİ, SG'ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede etkili bulunurken, ESWT ile aralarında anlamlı fark saptanmadı. SF-36 ağrı alt grubunda ise tedavi sonrası birinci haftada Kİ, ESWT'den daha etkili bulunurken, SG ile aralarında fark saptanmadı. Sonuç olarak bu tedavilerin hepsi MAS tedavisinde uygulanabilecek etkili yöntemlerdir. Özellikle aktivasyon ağrı skorları yüksek olan hastalarda, Kİ'yi, ESWT'ye kıyasla öncelikli olarak önermekle birlikte, Kİ için kontraendikasyon bulunması durumunda ESWT ve SG yöntemleri tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Myofascial Pain Syndrome (MPS) is one of the most common conditions that cause chronic pain. There is no definitive consensus on the effective treatment method. In our study, we aimed to compare spray and stretching (SS),“extracorporeal shock wave therapy”(ESWT) and dry needling (DN) applications inMPS treatment. A total of 90 MPS patients, 76 females (84.4%) and 14 males (15.6%), were included in the study. The patients were randomly assigned to the groups through a computer program. SS treatment to 28 patients; ESWT treatment (1.5 bar-10 Hz-1000 beats) to 33 patients; DN treatment (with 22 gauge, 30 mm injector tip) to 29 patients; It was applied once a week, 3 times in total. The participants were evaluated 3 times in total, with the Visual Analogue Scale (VAS), Short-Form 36 (SF-36) and Beck Depression Inventory (BDI) scales just before the start of treatment, in the first week after treatment and in the third month after treatment. In all groups, there were significant improvements in VAS, SF-36 scores in both controls. In BDI, improvement was detected only in DN in the 3rd month after treatment. While the DN in reducing the VAS activity score was statistically significantly superior to ESWT in both controls, there was no difference between DN and SS. In SF-36 physical function subgroup, in the first week after treatment, DN was found to be statistically significantly effective compared to SS, but no significant difference was found between DN and ESWT. In the SF-36 pain subgroup, in the first week after treatment, DN was found to be more effective than ESWT, but there was no difference between DN and SS. As a result, all of these treatments are effective methods that can be applied in the treatment of MPS. Especially in patients with high activation pain scores, we recommend DN as a priority compared to ESWT, but ESWT and SS methods may be preferred if there are contraindications for DN.