İklim değişikliğinin endüstriyel inovasyonlar üzerindeki etkisi: Sürdürülebilir üretim
The impact of climate change on industrial innovations:Sustainable manufacturing
- Tez No: 636357
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İLTER TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel ekonomi, sıfır atık, yeşil pazarlama, sürdürülebilirlik endeksi, Circular economy, zero waste, green marketing, sustainability index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde Dünya iklim değişikliği sebebiyle büyük bir krizin içinden geçmektedir. İklim değişikliği ile mücadele için bölgesel ve yerleşimsel azaltım çalışmaları başlamış, yerel yönetim ve hükümetler vasıtasıyla çevresel farkındalığı arttıracak kural ve kanunlar çıkartılmıştır. İklim değişikliğinin en önemli beşerî sebeplerinden biri olan endüstride ise tüketicinin karar verme modellerine çevre ve iklim değişikliği konularının eklenmesi ile sürdürülebilir yeşil üretimi hedefleyen azaltım çalışmaları pazarlamada büyük bir önem kazanmıştır. Şirketlerin misyonlarında sürdürülebilirlik ifadesinin yer alması hasebiyle inovasyon projeleri oluşturulmuş, kurumsal ekolojik faaliyetleri destekleyen dernekler ve fonlar oluşturulmuştur. Sürdürülebilirliğin bir pazarlama stratejisi olarak kullanılması bazı şirketlerin yeşil yıkama yapmasına yol açmış bu durum tüketici ve yatırımcılar üzerinde olumsuz etki bırakmıştır. Bu sebeple idealleri arasında sürdürülebilirlik bulunan firmaların özellikle üretim süreçlerinde açık ve tutarlı bir şekilde temiz ve ekolojik ilerlemesi gerekmektedir. Bu çalışmada; Türkiye pazarında bulunan temizlik ürünleri üretim firmalarının enerji,su, hammadde, atık verileri Küresel Raporlama Girişimi (GRI) sürdürülebilirlik endeksleri standartları ekoloji parametrelerine göre değerlendirilerek sürdürülebilir yeşil üretim için bir kılavuz oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışmada iklim değişikliği sonucu endüstrilerde başlatılan inovasyon çalışmalarının ve alınan önlemlerin uygunluğu sürdürülebilir üretim çerçevesinde değerlendirilmektedir. Değerlendirmeler sonucunda sürdürülebilir endüstriyel inovasyonun varabileceği en üst nokta gösterilmek istenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the world is going through a major crisis due to climate change. Regional and residential mitigations have begun to combat climate change and rules and laws have been enacted to increase environmental awareness through local governments and governments. *****In industry, which is one of the most important human causes of climate change, mitigation studies targeting sustainable green production by adding environment and climate change issues to consumer decision making models have gained great importance in marketing. Innovation projects have been created in order to include sustainability in their missions and associations and funds have been established to support corporate ecological activities. The use of sustainability as a marketing strategy has led some companies to do green washing, which has had a negative impact on consumers and investors. For this reason, companies whose sustainability is among their ideals need to be clearly and consistently clean and ecologically progressive, especially in production processes. In this study; cleaning products manufacturing company located in Turkey energy market, water, raw materials, waste data evaluated based on Global Reporting Iniative's (GRI) sustainable ecological parameters aimed at building a guideline for green manufacturing. In the study, the appropriateness of innovation studies and measures taken in the industry as a result of climate change is evaluated within the framework of sustainable production. As a result of the evaluations, it is aimed to show the highest point that sustainable industrial innovation can reach.