El fleksör tendon yaralanması olan hasta özelliklerinin retrospektif incelenmesi ve sonuçlarının karşılaştırılması
Retraspective evaluation of particulars of cases with flexor tendon injuries and comparison of outcomes
- Tez No: 636367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SİNAN ENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Fleksör Tendon Yaralanması, İzole, Kombine, Buck Gramcko
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Elimiz öncelikle bizi diğer canlılardan ayıran iş yapma becerisi katan organımızdır. Bunun yanında duyu, savunma, iletişim gibi pek çok işe yarar. Tedavisi dikkat ve özen gerektirdiği kadar planlamada ve iyileşmeyi de o ölçüde etkileyeceği için yaralanma biçimi önemlidir. Fleksör tendon yaralanmaları hiç seyrek olmayan, cerrahi tedavi gerektiren, iyileşmesi zaman alan yaralanmalardır. Elimizde meydana gelecek fleksör tendon yaralanması izole veya kombine dediğimiz yaralanma biçiminde olacaktır. İzole, diğer yapıların etkilenmediği sadece fleksör tendonun yaralandığı yaralanma biçimidir. Kombine ise fleksör tendon yanında damar, sinir, kemik gibi diğer yapıların da eşlik ettiği yaralanmalardır. Mantıklı olarak bu iki yaralanma biçimi arasında iyileşme açısından izole lehine farklılıklar içermesi beklenir. Bu konuda kapsamlı bir çalışma olmadığını gördük ve biz yapmaya karar verdik. Bunu yaparken de uzun yıllar el ameliyatları yapılan kliniğimizdeki fleksör tendon yaralanmalarında demografik verileri de ortaya koymak istedik. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) Nükleus programından 01.01.2010 ile 31.08.2019 tarihleri arasındaki ameliyat ettiğimiz tüm fleksör tendon yaralanmalarının listesini çıkardık. Bu listedeki ameliyat notlarını inceledik. Ekstansör tendon yaralanması, el yaralanması olup fleksör tendon yaralanması olmayan, yaralanan tendon bölgesi ampute edilen ve güdük onarımı yapılan, alt ekstremite tendon yaralanmalı hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bu şekilde 925 vaka tespit edildi. Çalışmamızda bu hastaların demografik bilgileri; yaş, cinsiyet, etiyoloji, yıllara göre dağılımı, hastanemizde yatış süresi, ameliyata kadar geçen süre, ameliyat süresi, ameliyat sonrası süre, yaralanma bölgesi, kullanılan materyal, izole ya da kombine olması, mükerrer operasyon ve mükerrer operasyon nedenleri, eşlik eden dokulara uygulanan tedaviler olduğu kaydedildi. Oluşturulan listedeki 925 kişi kayıtlı iletişim bilgilerinden telefonla arandı. İletişim kurulabilen ve hastanemize kontrol tedavisine gelen 155 hastanın Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi polikliniğinde tek ve aynı doktor tarafından muayeneleri yapıldı. Muayenede kaliper cetveli ile yaralanan elde iki nokta duyarlılığının tespiti için duyu muayenesi yapılarak, Amerikan El Cerrahisi Derneğinin kriterlerine göre değerlendirildi. Etkilenen parmakların eklem açıklıkları gonyometre ile ölçüldü ve Buck Gramcko Skoru ile değerlendirildi. Ayrıca yaralanmanın günlük hayata etkisinin tespiti amacıyla DASH-T Anketi (Disabilities Of The Arm Shouldr And Hand Türkçe versiyonu) uygulandı. Muayene edilen hasta grubunda da demografik veriler, meslek bilgileri ve sigara kullanımı kaydedildi. Ayrıca yaralanma biçimi, takip süresi, yaralanan tendon ve fraktür, sinir ve damar yaralanmaları kaydedildi, değerlendirildi. Sonuç olarak; Her iki grupta da demografik veriler literatür ile uyumluydu. Erkekler kadınlara göre daha fazla yaralanmıştı. En çok etkilenen yaş grubu 21-40 yaş aralığı, etiyolojik olarak en çok etken kesici alet yaralanması idi. Kombine yaralanmanın izole yaralanmaya göre daha fazla hasta, parmak ve tendonu etkilediği görüldü. Muayene verileri değerlendirildiğinde duyu, BGK, DASH Anketi sonucu açısından izole yaralanmalar lehine fark olduğu ve bunun istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu ortaya kondu (p < 0,05). İzole ve kombine yaralanmada bölgelere göre farklılık anlamlı iken parmaklardaki tendon yaralanmalarında bu farklılık anlamlı değildi. En çok yaralanma II. bölgede olmuştu. Tüm hastalarda izole de 5. parmak, kombine ve toplamda 2. parmak en çok etkilenmişti. En çok yaralanan tendon FDS ve FDP tendonu birlikte yaralanması idi. En fazla sayıda tendon V. bölgede yaralanmıştı. Back Gramcko Kriterlerine göre sigara kullanımının iyileşmeyi olumsuz etkilediği fakat duyu iyileşmesinde bunun anlamlı olmadığı görüldü. En kötü iyileşmenin fraktürün eşlik ettiği kombine yaralanmalarda olduğu görüldü. Sonuç olarak; kombine ve izole yaralanmada fark vardı ve bu istatistiksel olarak anlamlı idi.
Özet (Çeviri)
Flexor tendon injuries are not uncommon that require surgical treatment and take time to heal. Our hand is our organ that adds the ability to do work that distinguishes us from other living creatures. Treatment will require attention and care because of it will affect the planning and recovery to the extent that the injury type is important. The flexor tendon injury that will occur in our hand will be isolated or combined. Combined with the flexor tendon injury is accompanied by other structures such as veins, nerves, and bones. It is believed that these two forms of injury will contain differences in favor of isolated healing. We found that there was no comprehensive study on this subject and so we decided to do it. While doing this, we also wanted to reveal demographic data in flexor tendon injuries in our clinic, where hand operations have been performed for many years. From the Hospital Information Management System (We use“Nucleus”as a hospital information management system programme) We extracted the list of all flexor tendon injuries that we operated between 01.01.2010 and 31.08.2019. Patients with extensor tendon injuries, hand injuries without flexor tendon injuries, injured tendon region, amputated stump repair, and lower limb tendon injuries were excluded from the study. In this way, 925 cases were detected. In our study, demographic information of these patients recorded that such as age, gender, etiology, distribution by years, length of hospital stay, time to surgery, duration of surgery, injury area, material used, isolated or combined, reasons for reoperation and what are the treatments applied. 925 people in the list were called by phone from their registered contact information. 155 patients who can be contacted and come to our hospital for control treatment were examined by one and the same doctor at the Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery outpatient clinic. In the examination, a sensory examination was performed to determine the sensitivity of the two points in the hand injured with caliper ruler and evaluated according to the criteria of the American Hand Surgery Association. The joint openings of the affected fingers were measured by goniometer and evaluated with Back Gramcko Score. In addition, DASH-T Questionnaire (Disabilities Of The Arm Shoulder And Hand) was applied to determine the effect of injury on daily life. Also Demographic data and occupational information, smoking were recorded in the patient group. Fracture, nerve and vascular injuries were recorded. As a result; Demographic data were appropriate for the literature in both groups. Men were more injured than women. The most affected age group was 21-40 years of age. The most effective injury factor was cutting tool. Combined injury affected more finger and tendon than isolated injury.