Hicri 1289 / M. 1872 tarihli Osmanlı Devlet Salnamesi'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation Hijri 1289/M.1872 dated Ottoman State Yearbook
  1. Tez No: 636498
  2. Yazar: UĞUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Devlet Salnamesi, Teşkilat, İdari, Ottoman Empire, State Declaration, Organization, Administrative
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
İlk olarak Hicri 1263 / Miladi 1847 yılında çıkarılmaya başlanan devlet salnameleri, Osmanlı Devleti'nin idari teşkilatı, eğitim ve kültür hayatı başta olarak pek çok konuda değerli bilgiler içermektedir. Bu tez çalışmasında H. 1289/M. 1872 Tarihli Osmanlı Devlet Salnamesi'nin transkripsiyonu yapılmış ve içerdiği bilgiler bağlamında Osmanlı Devleti'nin bu tarihteki idari, askeri, sosyal, eğitim ve kültürel yapısı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Salname bu konular ve bu dönemle ilgili Osmanlı resmi makamlarınca hazırlanan önemli bilgiler sunmaktadır. Merkez teşkilatındaki tüm kurumlar ve buralarda görevli kişilerin isimleri, rütbeleri, kurumlarda yer alan meclisler ve üyeleri, ilmiye, askeri ve taşra teşkilatı, ülkede çıkarılan gazete ve mecmualar, Osmanlı ülkesinde görevli yabancı devlet temsilcileri, gayrimüslim teba temsilcileri, tüm ülkede bulunan eğitim kurumlarıyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Salname ayrıca ülkedeki posta ve telgraf teşkilatı, kullanılan takvim gibi konularda veriler içermektedir.
Özet (Çeviri)
Firstly, State Declarations, which started to be issued in Hijri 163 c.e 1847, contain valuable information on many subjects, especially the administrative organization of the Ottoman Empire, education and cultural life. In this thesis, H. 1289 / M. The Ottoman State Declaration dated 1872 was transcribed and the administrative, military, social, educational and cultural structure of the Ottoman Empire was tried to be evaluated within the context of the information it contained. The Declaration provides important information on these issues and the Ottoman authorities. Names, ranks, councils and members of the institutions, military and provincial organizations, newspapers and magazines issued in the country, foreign state representatives, representatives of non-Muslim subjects, educational institutions in the whole country is located. The declaration also includes data on issues such as the postal and telegraph organization in the country and the calendar used.