Myken Tholos mezar anıtları tipolojisi ve mimari gelişimi
Architectural development and typology of mycenaean Tholos Tomb monuments
  1. Tez No: 636528
  2. Yazar: NİL DİRLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR BARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Tholos, Myken Mezar, Tholos Mezar Mimarisi, Dromos, Stomion, Bindirme Kubbe, Tholos, Mycenaean Tomb, Tholos Tomb Architecture, Dromos, Stomion, Corbel Dome
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 507
Özet
Bu tez çalışmasında Myken Tholos Mezar anıtı kavramının tam olarak hangi mimari forma karşılık geldiği araştırılmış ve bu kavramın karşılığı olan Myken Tholos Mezarların analizleri ve tipolojik bir değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda Yunanistan Anakarasında tanımlanabilir durumda yalnızca 115 olarak tespit edilen bu mezarlar son çalışmalarla birlikte 139'a yükselmiştir. Merkezi Kıta Yunanistan olan Tholos Mezarların en yoğun tespit edildiği ikinci bölge Girit Adasıdır. Ayrıca Kiklad Adaları'nda, İonia Adaları'nda ve Anadolu'da da Myken Tholos Mezar anıtları tespit edilmiştir. II ana bölümden oluşan tez çalışmasının I. bölümünde mezarların bölümleri, karakteristik özellikleri, yapım teknikleri ve mezarların inşasında kullanılan materyaller ele alınmıştır. II. bölümde ise Tholos mezarların kökeni ve gelişimi hakkında ortaya konulmuş olan farklı görüşler bölgesel olarak mezarların dağılımı ile ilgili Messenia Bölgesi ve Girit Adası'ndaki mezar dağılımlarının detaylı olarak sorgulanması, mezarların kime ya da kimlere ait olduğu, mezarların ikincil kullanımları ve bu mezarlardaki ölü kültü uygulamaları sorgulanmış ve son olarak Myken Tholos mezarların kendinden sonraki dönemlere olan etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the architectural form that would precisely counterpart the concept of Mycenaean Tholos Tomb Monument is researched and analyses of Mycenaean Tholos Tombs and assessment of their typological characteristics are made. Until recently, the number of Tholos Tombs which are found in Mainland Greece in a definable condition, was only 115. As a result of the recent studies, this number increased to 139. The island of Crete is the second among the regions where Tholos Tombs are found densely, after Mainland Greece where the tombs are being centered. Likewise, Mycenaean Tholos Tomb Monuments have been identified in the Cyclades, Ionian Islands and in Anatolia as well. In the first part of the thesis, which consists of II main parts; The tombs' sections, characteristic features, construction techniques and materials used in construction are discussed. In the second part, the topics such as: Particular views of scholars about the origin and the development of Tholos Tombs; A detailed inquiry on the distribution of tombs in Messenia Region and Crete, in relation to the distribution of tombs regionally; To whom or which people the tombs belonged; Reuse of the tombs and mortuary cult practices which took place in these tombs, are being addressed. And finally, the influence of Mycenaean Tholos Tombs which is reflected on the following periods is discussed.