Yermak Timofeyeviç ve Kazakların Sibirya seferi
Siberian Expedition of Yermak Timofeyevich and the Cossacks
- Tez No: 636561
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS TOPSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kazak, Rus Kazakları, bağımsızlık, ekonomi, Sibirya, Cossacks, Russian Cossacks, independent, economy, Siberia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
“Yermak Timofeyeviç ve Kazakların Sibirya Seferi”adlı tezimiz Sibirya'nın ele geçirilmesinde Yermak Timofeyeviç ve onun önderliğindeki Kazakların oynadıkları rolü ortaya koymaktadır. XIII. yüzyılda Kuman-Kıpçaklar tarafından“bağımsız, özgür insan”anlamında kullanılmaya başlanan“kazak”kelimesi, zaman içerisinde Rus knezliklerinde uygulanan gerek ekonomik gerekse siyasî politikaların kendilerine ağır gelmesi sebebiyle bulundukları knezliklerden ayrılarak Güney Rus bozkırlarının ıssız kalan ve“dikoe pole”diye adlandırılan bölgeye giden ve burada yaşamını sürdüren Ruslar tarafından da kullanılmıştır. Başlangıçta bu davranışlarıyla Kuman-Kıpçaklar gibi özgür olmayı amaçlayan bu Rus toplulukları, daha sonra zamanın getirdiği olumsuz şartlarla birlikte kendilerini tekrar Rus Devleti'ne hizmet eder hâlde bulmuşlardır. Nitekim zamanla Rus Kazakları diye anılmaya başlanan bu toplulukların Rus Devleti'nin askerî hayatında gösterdikleri üstün başarılar, ilerleyen zamanlarda kendilerinin tarihî bir öneme sahip olmalarına vesile olmuştur. Böylece 1577'den itibaren çeşitli belgelerde kendinden bazen olumlu, bazense olumsuz bir şekilde söz ettirmeye başlayan ve Kazak atamanlarından biri olan Yermak Timofeyeviç, Rusların ekonomik sebeplerden dolayı daha XI. yüzyılın sonlarından itibaren ilgilenmeye başladıkları Sibirya'nın, Ruslar tarafından nihai olarak işgal edilmesine giden süreci başlatmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis named“Siberian Expedition of Yermak Timofeyevich and the Cossacks”, is exposes the role of Yermak Timofeyevich and the Cossacks of his command in taking the Siberia. Cossack appelliation begon the use by the Cuman-Kipchaks in 13th century as“independent, free people”, by the time the appellation used by the Russians who quailed of the Russian Knezes economical and political oppressions and for that leave the Knezes to live deserted South Russian steppes called“dikoe pole”. At the beginning those Russians as their actions, intended to be free as the Cuman-Kipchaks, thereafter owing to hardships of the time find themselves again serving the Russian government. Thusly over time those who called Russian Cossacks superior achievements of the military service in Russian state, causes them have a historical importance afterwards. Thus the Cossack Ataman Yermak Timofeyevich, who mentioned in several documents occasionally positive and negative, commences the process of the taking Siberia by the Russia for good, which the Russians has interest of the country for the benefits since 11th century.