Frederic Chopin'in 'Op.49 Fa Minör Fantaisie' eseri örneklemiyle bağımsız formdaki eserlerin icrasında ortaya çıkan yorum farklılıklarının incelenmesi
Analyzing the differences in interpretation in Frederic Chopin's sampling of 'Op.49 Fa Minor Fantaisie' when playing free form pieces
  1. Tez No: 636596
  2. Yazar: NUR TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GULSHAN ANNAGHIYEVA, PROF. DR. OLGA HASANOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: romantik dönem, icra, yorum, fantezi, F. Chopin, romantic period, performance, interpretation, fantasy, F. Chopin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı Romantik Dönem eserlerinin icrasında yorumlama farklılıklarının olup olmadığının müzikal analiz yöntemlerinin kullanılması ile ortaya çıkarılmasıdır. İcra ve yorum kavramları her müzik döneminde müziğin değişmesi ve çalgıların gelişmesiyle farklı tanımlar almıştır. Her dönemde iyi ve doğru icra değer görmüştür. Özellikle Rönesans'la birlikte çalgılar fiziksel olarak ciddi gelişim ve değişimler göstermeye başlamıştır. Bu fiziksel değişim ve gelişimler başta icra kavramını geliştirmekle beraber müziğin ana öğeleri olan armoni ve formda da değişim ve gelişimlere neden olmuştur. Romantik Dönem'deki bireyselleşme sanatta da etkisini göstermiş ve her yönüyle daha bağımsız ve çeşitli eserler ortaya çıkmıştır. Bazı besteciler kendi duygu dünyalarını en iyi şekilde ifade edebilmek için eserlerini kendileri icra etmişlerdir. Tüm bu gelişimlerle eş zamanlı olarak icracının eserleri en doğru şekilde ortaya koyması konusu da hem düşünsel olarak hem de icraat olarak farklı dönemlerde farklı anlayışlarla ortaya konulmuştur. Barok Dönem ve Klasik Dönem'de bir eserde icracının katkısı kadans gibi doğaçlama çalınabilen kısımlarda ortaya çıkmıştır. Ancak Klasik Dönem'in sonlarından itibaren besteciler bu icracının doğaçlamasına bırakılan kısımları da bestelemeye başladılar. Özellikle Romantik Dönem'in doruklarında bestecilerin kendi istedikleri icranın birebir ortaya çıkarılabilmesi için nota üzerinde olabildiğince fazla ifade terimi yazarak icracıyı yönlendirdiler. Bu çalışmada örneklem olarak seçilen Chopin'in“Op.49 Fa Minor Fantaisie”adlı eseri üzerinden ilk önce gerekli müzikal analizler yapılarak eser anlaşılmaya çalışılmış, sonra da seçilen iki piyanistin yorumları tek tek incelenip benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarılarak yorum kavramının değişkenleri saptanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak Romantik Dönem Bağımsız Formda eserlerinin icrasında piyaniste göre yorum farklılıklarının olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, to reveal whether there are differences in interpretation in the performance of Romantic Period works using musical analysis methods. The concepts of performance and interpretation have taken different definitions with the change of music and the development of instruments in each music period. It has enjoyed good and accurate execution in every period. Especially with the Renaissance, the instruments began to show serious physical development and changes. These physical changes and developments led to the development of the concept of performance, as well as the harmony and form of the main elements of music. The individualization in the Romantic Era was also influential in the arts and more independent and varied works emerged in all aspects. Some composers performed their own works in order to express their emotional worlds in the best way. Simultaneously with all these developments, the subject of the performance of the performer to present the works in the most correct way has been put forward with different understandings both in intellectual and performance periods. In a work of the Baroque and Classical Period, the contribution of the performer appeared in parts such as cadence and eingange. However, since the end of the Classical Period, composers began to compose the parts left to improvisation. Especially in the peaks of the Romantic Period, they guided the performer by writing as many expression terms as possible on the note in order to reveal the performance of the composers they wanted. In this study, firstly, necessary musical analyzes are tried to be understood through Chopin's“Op.49 Fa Minor Fantaisie”which is chosen as a sample. Then, the variables of the concept of interpretation were tried to be determined by examining the interpretations and differences of the two selected pianists. As a result, it is concluded that there may be differences in interpretation according to each pianist in the performance of the Romantic Period free form works.