Yoğun bakım sağlık çalışanlarının benlik saygısı, tükenmişlik ve duygusal emek düzeyi arasındaki ilişki
The relation between self-esteem, burnout and emotional labor levelof intensive care workers
- Tez No: 636702
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEL AYDINTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hasta, Benlik Saygısı, Duygusal Emek, Tükenmişlik
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hastalara etkili, verimli, ekonomik ve kaliteli sağlık hizmetlerin sunulabilmesi, sağlık çalışanlarının iş tatmini, öznel iyi oluş hali, iş yapmaya istekli oluşları ile etkili ve verimliliklerinin yüksek düzeyde olması ile gerçekleşebileceğinden sağlık çalışanlarının çalışan benlik saygısı, tükenmişlik ve duygusal emek düzeylerinin belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık çalışanlarında verimliliğin ve etkililiğin artırılması için çalışan benlik saygısı, tükenmişlik ve duygusal emek düzeylerinin en düşük seviyede olması gerekmektedir. Yoğun bakım servisinde çalışan personelin hastalara verilen sağlık hizmetleri üzerinde önemli etkisi olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada İstanbul'da bulunan hastanelerin yoğun bakım servislerinde görev yapan sağlık çalışanlarının çalışan benlik saygısı, tükenmişlik ve duygusal emek düzeylerinin belirlenmesini, bu değişkenler arasındaki ilişkinin ortaya konulmasını hedeflemektedir. İstanbul ilinde yapılan bu araştırma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır.“Benlik Saygısı Ölçeği'', ”Tükenmişlik Ölçeği'' ve“Duygusal Emek Ölçeği”kullanılarak oluşturulan 200 kişiye uygulanan anket 'in sonucunda araştırmaya ait veriler elde edilmiştir. Bu araştırmanın evrenini İstanbul'da bulunan Biruni Üniversitesi Sağlık Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Özel Medilife Beylikdüzü Hastanesi ve servisi çalışanları oluşturmaktadır. Veriler SPSS 19,0 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ankete katılan 200 kişinin %30' u erkek %70' i kadındır. Katılımcıların %62' si 18-24 yaş aralığındadır. Katılımcıların %71' i bekâr %29' u evlidir. Katılımcıların %22'si lisans, %14'ü yüksekokul mezunudur. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%47) aylık ortalama 2500 TL kazanmaktadır. Yine katılımcıların büyük çoğunluğu (%48) sağlık sektöründe 1-5 yıl arası kıdeme sahiptir. Yoğun bakım sağlık çalışanlarının yüksek benlik saygısı ortalama ölçek puanı 3,40' dır. Ankete katılım sağlayanların tükenmişlik düzeyleri ortalama ölçek puanı 2,56 dır. Sağlık çalışılanları mesleklerini icra ederken düşük düzeyde bir tükenmişlik hissi yaşadıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In order to provide efficent, quality and economic services to patients it is important to determine the level of, Self –Esteem, burnout and Emotional Labour of Care providers. The efficeny level of Healthcare providers can only maintained with the low level of Burnout, self-esteem and Emotional Labour. The incentive care unit is one of the most important units of hospitals. Therefore the aim of this study focus on to determine the level of Self-Esteem, burnout and Emotional labour level of Intencive care employees and to identify the relations between these variables . This descriptive study was carried out appliying to two hundred questionare base on Self-esteem, Burnout and Emotional Labour scales. The collected data analysissdone with SPSS 19.0 Program. The two hundred incentive care units employee participated the survey.30% of male versus 70% of famale.The 62%of the participants are between the age of 18-24 71% of them are single 29% are married. 22% of the participants are undergraduate and 14% of them collage. The majority(47%) of the participants monthly income is 2500TL. The seniority level of(48%) most participants are 1-5 years Incentive care have workers have high self –esteem level. The self –esteem of Intencisive care providers avarage scale score is 3,40'and Burnout avarage scale is 2,56. The burnout levels of the respondent are not significant and Emotional Labour levelis moderate when performing.their duty.