Pandemi sürecinde yoğun bakım ünitelerindeki sağlık çalışanlarının koronavirüs korkusunun tükenmişliğe etkisi
The effect of the fear of coronavirus on burnout level of healthcare professionals working in intensive care units during pandemic
- Tez No: 708654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA İNCİRKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Sağlık Çalışanları, Koronavirüs Korkusu, Tükenmişlik, Pandemic, Health Professionals, Fear of Coronavirus, Burnout
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma bir üniversite hastanesindeki yoğun bakım ünitelerinde görev alan sağlık çalışanlarının Koronavirüs korkusu ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin sosyodemografik, sağlık ve çalışma özelliklerine göre değişimlerini incelemek amacıyla yapılmış kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırma bir üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde, araştırmaya katılmayı kabul eden 156 sağlık çalışanı (hemşire, hekim, sağlık teknisyeni ve hasta bakıcı) ile 15.03.2021- 31.05.2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada Tanıtıcı Bilgiler Formu, Koronavirüs-19 Korkusu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllülere yüz yüze uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Koronavirüs korkusu düzeyi arttıkça tükenmişlik düzeyi de artmaktadır (p=0,003). Aynı zamanda kadınların (p=0,005), yalnız yaşayanların (p=0,037) daha fazla Koronavirüs korkusu; hekimlerin (p=0,005), kronik hastalığı olanların (p=0,045) daha fazla tükenmişlik ve haftalık çalışma saati fazla olanların (p=0,032, p=0,000), dahili yoğun bakım ünitelerinde çalışanların (p=0,004, p=0,001) daha fazla hem Koronavirüs korkusu ve hem de tükenmişlik yaşadığı görülmüştür. İş yaşam kalitesi algısı ve genel sağlık durumu algısı kötüleştiğinde tükenmişlik düzeylerinin de arttığı (p=0,000, p=0,000), evde yaşayan kişi sayısı azaldıkça (p=0,015, p=0,0011) Koronavirüs korkusu ve tükenmişlik düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Elde edilen verilerin sağlık çalışanlarının iş ve yaşam koşullarının iyileştirmesinde kaynak olarak kullanılması ve daha büyük örneklem grubunda ileri çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a cross-sectional and descriptive study conducted to examine the relationship between the fear of Coronavirus and burnout levels of healthcare professionals working in intensive care units in an university hospital, and the changes in this relationship according to sociodemographic, health and work characteristics. The research was conducted in the intensive care units of a university hospital between 15.03.2021 and 31.05.2021 with 156 health professionals (nurses, physicians, assistant health personnel) who agreed to participate in the research. In the research, Introductory Information Form, The Fear of Coronavirus-19 Scale and Maslach Burnout Scale were applied face to face to the individuals who agreed to participate in the study. As a result of the research; It was found that as the level of fear of Coronavirus increased, the level of burnout increased (p=0.003). At the same time, women (p=0.005) and those living alone (p=0.037) had more fear of Coronavirus; it was observed that there was more burnout in physicians (p=0.005) and those with chronic diseases (p=0.045). More fear of Coronavirus and burnout were seen in those who worked longer hours per week (p=0.032, p=0.000) and those working in internal intensive care units (p=0.004, p=0.001). It was determined that when the perception of work life quality and general health decreased, burnout levels increased (p=0.000, p=0.000), and as the number of people living at home decreased (p=0.015, p=0.0011), the levels of fear of coronavirus and burnout increased. It is recommended that the obtained data be used as a resource to improve the working and living conditions of healthcare professionals and further studies in larger sample groups are recommended.