Başlangıçtan Geç Demir Çağına kadar Anadolu'da yaşamsal ekonomi
Nutrition economy in Anatolia from the beginning to the Late Iron Age
- Tez No: 636747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SIRRI TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzden yaklaşık olarak 12 bin ile 13 bin yıl önce Son Buzul Çağı'nın sona ermesiyle iklim de birtakım değişiklikler yaşanmıştır. İklimlerin değişmesiyle, Anadolu insanı toplayıcılık ve avcılık ile geçimlerini sağlayan toplum hayvancılık, tarım, ticaret ve madencilik ile yaşama devam etmiştir. Bu dönemde avcı ve toplayıcı toplumların yerleşik yaşama geçmesiyle beraber bitki ve hayvan evcilleştirilmeye başlanılmıştır. Paleolitik Çağ'dan Demir Çağına kadar insanoğlu birtakım evreler geçirmiştir. İnsanoğlunun ilk olarak, karnını doyurmak, korunmak için mücadele etmiştir. İnsanoğlu Paleolitik, Mezolitik, Neolitik ve Kalkolitik Çağlarda farklı mücadeleler vererek yaşamlarını idame ettirmiştir. Düşünme yetisine sahip olan insanoğlu beslenme ve karnını doyurmayı ilk sırada tutarak bir yandan mağara ve ağaç kavuklarında yaşamlarını sürdürmüştür ve bir yandan da doğada var olan hayvan ve bitkileri tüketerek varlıklarını devam ettirmiştir. Paleolitik Çağ'da insanlar avcılık ve toplayıcılık ile yaşamlarını sürdürmüştür. Neolitik Çağ'da süreç biraz daha değişerek farklı bir hal almıştır. İnsanlar artık toplayıcı olarak değil üretici olarak yaşamlarını idame ettirmiştir. Neolitik Çağ ile insanlar artık kendi ürünlerini kendileri üreterek yaşam standartlarını artırmıştır. XII Toplumların beslenme, barınma ve giyim gibi alışkanlıkları farklı şekiller almıştır. İlk Çağ toplumları ile ilgili bilgilere arkeoloji ve antropoloji gibi bilim dallarından faydalanılmıştır. Geçim kaynaklarında yaşanan bu değişim Anadolu insanının yaşama biçimini değiştirmiştir. Bireyler arasında iş bölümü ve meslek gruplarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Anadolu coğrafi yapısı, yeryüzü şekilleri ve iklim açısından büyük önem arz eder. İklim değişikliği meyve ve sebze tarımını yapılmasını sağlamıştır. İlk Çağ toplumları doğanın insanoğluna sunmuş olduklarından faydalanıp, bunu daha da geliştirmiştir. İlk Çağ insanların beslenme ve tüketim de hayatın devamlılığı için birinci sırada yer alan beslenme, barınmanın dışında farklı alternatif kaynaklar da artırılmıştır. İlk Çağ toplumları yaşadıkları bölgenin coğrafi kaynaklarından faydalanmıştır. Bu süreç sonrasında insanların hayatlarına kattıkları faklı her ürün ve yenilik tüketime artı bir değer katmasıyla beraber ticareti ve hayvancılığı da beraberinde ortaya çıkarmıştır. İnsanların yaşam tarzları beslenme ve tüketime pozitif bir katkı sağlayarak yön vermiştir. İnsanların hayatta kalma mücadelesi ile başlattıkları bu sonraki evrelerde ürün fazlalığına sebebiyet vererek toplumlar da nüfus artışı, sanat, kültür, mimari yapıya birçok etkisi bulunmuştur. Toplumların beslenme alışkınlıkları ve bu alışkanlıkları geliştirmeleri sosyal, ekonomik, siyasi, mimari, dini yapıyı büyük oranda etkilemiştir; fakat ticaret, madencilik ve hayvancılık toplumların ekonomik yapılarını doğrudan etkilemiştir. Anadolu'nun Coğrafi şartları insanların hayatta kalma mücadelesinde büyük önem arz etmiştir.
Özet (Çeviri)
With the end of the Last Ice Age, approximately 12,000 to 13,000 years ago, the climate has also occurred for a number of people. With the change of climates, it continues to live with agriculture, trade and mining. These plant hunter and gatherer societies have started to settle down and domesticated plants and animals have begun. From the Paleolithic Age to the Iron Age, human beings have undergone several phases. Mankind first struggled to feed and protect himself. Human beings have sustained their lives by struggling in the Paleolithic, Mesolithic, Neolithic and Chalcolithic Ages. Having the ability to think, human beings kept their lives in caves and tree pots on the one hand by keeping feeding and feeding them in the first place, and on the other hand they continued their existence by consuming animals and plants that exist in nature. In the Paleolithic Age, people continued their lives with hunting and gathering. In the Neolithic Age, the process changed a little more and became different. People have survived as producers rather than collectors. With the Neolithic Age, people have increased their living standards by producing their own products. The habits of societies such as nutrition, shelter and clothing have taken different forms. Information related to the Era societies have been used, such as archeology and anthropology. XIV This change in livelihoods has changed the way Anatolian people live. It led to the emergence of division of labor and professions among individuals. Anatolia is of great importance in terms of geographical structure, landforms and climate. Climate change enabled fruit and vegetable farming. Early societies have benefited from what nature has provided to human beings and further developed it. Nutrition, which ranks first for the continuity of life in nutrition and consumption of people of the First Age, has been increased in addition to other alternative sources. Early societies benefited from the geographical resources of the region where they lived. After this process, every product and innovation that people add to their lives add value to consumption as well as trade and animal husbandry. People's lifestyles steered by making a positive contribution to nutrition and consumption. In these later phases that people started with the struggle for survival, by causing excess product, societies also had many effects on population growth, art, culture and architectural structure. The development of society's eating habits and habits has greatly influenced social, economic, political, architectural and religious structures; however, trade, mining and livestock directly affected the economic structures of societies. Geographical conditions of Anatolia were of great importance in the struggle for survival.
Benzer Tezler
- Tarihi ve arkeolojik veriler ışığında Tebriz'in Eskiçağ tarihi (Başlangıçtan Demir Çağı sonuna kadar)
Ancient history of Tabriz in the light of historical and archaeological data (From the beginning to the end of the Iron Age)
LEYLA ÇIRALI
- Hitit ve Geç Hitit dönemi kadın ve çocuk
Women and child in Hittite and Late Hittite period
MELTEM DEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
ArkeolojiGaziantep ÜniversitesiArkeoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAHİDE AYŞEN TETİK
- Avrupa tasvir sanatında dini ikonografide Peter Paul Rubens
Religious iconography of Peter Paul Rubens in European depiction art
NUR SENA DEMİR
- 6-24 ay arası çocuklarda B12 vitamini eksikliğinin nöromotor gelişim üzerindeki etkisi
Başlık çevirisi yok
NİHAT DEMİR
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2003
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıHarran ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET KOÇ