Türkiye ekonomisinde turizmin öncü sektör olmasını sağlayacak uygulamalar: Ulusal paydaşların görüşlerine ilişkin bir araştırma
Applications for tourism to be a leading sector in Turkish economy: A study on opinions of national stakeholder
- Tez No: 636770
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizmin Mevcut Konumu, Turizmin Sorunları, Turizme Yönelik Çözüm Önerileri ve Uygulamalar, Türkiye, The Current Situation of Turkish Tourism, The Problems of Turkish Tourism, Solutions and Applications for Turkish Tourism, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye ekonomisi içerisinde turizmin mevcut konumunu saptamak, Türkiye'de turizm sektörünün gelişiminin önündeki engellere ve bu engelleri giderebilecek uygulamalara ilişkin paydaş görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, çalışmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak toplamda 13 turizm paydaşından derinlemesine görüşme tekniği yoluyla veriler elde edilmiş ve veriler tümevarımsal içerik analiziyle çözümlenmiştir. Çalışma çerçevesinde; turizmin dünyadaki ve Türkiye'deki gelişim süreçleri ele alınmış, turizm sektörünün özellikleri ve etkileri ile Türkiye'de turizm sektörünün ekonomik göstergeleri -turizm geliri, turizm gideri, turizm sektörünün gayrisafi yurtiçi hasılaya, istihdama ve ödemeler dengesine katkısı- hakkında bilgiler verilmiştir. Son aşamada ise, ulusal turizm paydaşlarının Türkiye'de turizmin konumuna, önündeki engellere ve geliştirilmesi için uygulanması gereken uygulamalara ilişkin görüşlerine yer verilmiştir. Araştırmanın sonucunda, turizme yönelik tanıtım ve pazarlama çalışmalarının bilgi çağına uygun hale getirilmesi, kitlelere uygun tanıtım yapılması, bölgesel ve tematik tanıtıma ağırlık verilmesi, imaj güçlendirme çalışmalarının profesyonel bir şekilde yürütülmesi, turizmin sigortası olduğu belirtilen iç turizme ağırlık verilmesi; kitle turistleri korunarak genç turistlere, üçüncü yaş turistlerine, Avrupalı/Batılı turistlere, Uzak Doğulu turistlere, kültür turistleri ile dini seyahat turistlerine ağırlık verilmesi; her şey dahil sistemden uzaklaşılarak gastronomi, kültür, sanat, kent, doğa, kongre, kruvaziyer, spor ve sağlık turizmine yönelinmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is attempted to determine the current position of tourism in Turkish economy and to get national tourism stakeholders' opinions about the obstacles to tourism sector in Turkey and the applications that can overcome these obstacles. For this purpose, the data was obtained from 13 tourism stakeholders through in-depth interview technique using purposeful sampling method and this data were analyzed with inductive content analysis. In this study, firstly, the development of tourism in the world and in Turkey were discussed. Afterwards, the characteristics and effects of the tourism sector were examined and information about economic indicators of tourism sector in Turkey -the amount of tourism revenue and tourism expenditure; the contribution of the tourism sector to gross domestic product, employment and balance of payments- were given. Finally, the opinions of the national tourism stakeholders regarding the current situation of Turkish tourism, the obstacles to tourism sector in Turkey and the applications that need to be implemented for the development of tourism in Turkey were included. As a result of the study, it has been determined that it has been necessary to make the promotion and marketing activities suitable for the information age and for the target markets, to focus on regional and thematic promotion, to carry out image building studies professionally, to concentrate on domestic tourism, to focus on young tourists and third-age tourists, European/Western tourists, Far Eastern tourists, cultural tourists and religious travel tourists while protecting mass tourists, to move away from the all-inclusive system, and to concentrate on gastronomy, culture, art, city, nature, congress, cruise, sports and health tourism.