Trabzon Gülbahar Hatun Cami ve türbesi
  1. Tez No: 636831
  2. Yazar: HALİL ÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Trabzon, Gülbahar Hatun, Gülbahar Hatun Camii, Türbe, Mimari, Trabzon, Gülbahar Hatun, Gülbahar Hatun Mosque, Tomb, Architecture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Trabzon İl merkezinde bulunan Gülbahar Hatun ya da diğer bir adıyla Hatuniye Camii ve Türbesi şehirde bulunan Osmanlılar dönemine ait en önemli yapıların başında gelmektedir. Çünkü bu yapılar Trabzon'da inşa edilmiş ilk Türk İslam yapısı olma özelliği taşımaktadır. Tarihi kaynaklar ve konu ile ilgili olarak yapılmış olan çalışmalara baktığımızda Trabzon'da Valilik görevini yürütmüş olan Yavuz Sultan Selim (I. Selim) tarafından annesi Gülbahar Hatun adına inşa ettirilmiştir. Gülbahar Hatun Camii ve Türbesi aslında diğer yapıları günümüze ulaşamamış bir külliyenin parçasıdırlar. Külliyenin kaynaklarda geçen medrese, imaret, mutfak, hamam, darül-kurra gibi birimleri günümüzde bulunmamaktadır. Caminin orijinal kitabesi günümüzde mevcut değildir. Cami, erken dönem Osmanlı mimarisinde karşılaştığımız Tabhaneli ya da ters“T”planlı camii plan şemasına sahiptir. Türbenin kitabesi ise kuzey yönde bulunan giriş kapısının üzerinde bulunmaktadır. Türbe plan itibari ile sekizgen bir forma sahiptir. Bu Yüksek Lisans tezimizde Camii ve Türbenin mimari ve süsleme özellikleri başta olmak üzere tanıtılarak, her iki yapı hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Located in the city center of Trabzon, Gülbahar Hatun, or Hatuniye Mosque and Tomb, are among the most important structures of the Ottoman period. Because these structures are the first Turkish Islamic structures built in Trabzon. When we look at the studies on historical sources and the subject, it was built by Yavuz Sultan Selim (Selim I) who was the Governor of Trabzon in the name of his mother Gülbahar Hatun. Gülbahar Hatun Mosque and Mausoleum are actually part of a complex whose other structures have not survived. The madrasah, kitchen, kitchen, Turkish bath, darül-kurra units of the complex are not available today. The original inscription of the mosque is not available today. The mosque has the Tabhaneli or inverted“T”planned mosque plan scheme that we encountered in the early Ottoman architecture. The inscription of the tomb is located on the entrance gate in the north direction. The mausoleum has an octagonal form as of plan. In this Master's thesis, the architectural and ornamental features of the Mosque and the Tomb were introduced, and information was given about both structures.